İsveç sendikalarından İran’a çağrı: 'İdamları durdurun'

İsveç sendikalarından İran’a çağrı: 'İdamları durdurun'

İsveç'te 1,6 milyon işçinin üyesi olduğu İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO)  İran hükümetine idamların durdurması ve cezaevlerinde tutulan işçi önderlerini serbest bırakması çağrısında bulundu.

İran Hükümetinin işçi liderlerine yönelik sürdürdüğü tutuklama, baskı ve katliamların tamamiyle kabul edilemez olarak niteleyen LO, Reza Shahabi ve tüm işçi liderleri ile politik tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Kürt gençler Zanyar ve Lokman Muradi’ye verilen idam cezalarının kaldırılmasını talep etti.

 LO, Birleşmiş Milletler’e de İran’da halk üzerindeki baskıların son bulması ve idamların durdurulması için girişimde bulunması çağrısında bulundu.

Transport İşçileri Federasyonu da bir açıklama yaparak İran Hükümetinden işçilerin örgütlenme hakkına saygı göstermesini, cezaevinde tutulan sendika liderleri ve siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Çin’den sonra Dünyada en fazla idam eden ülkenin İran olduğu belirtilen açıklamada, Zanyar Muradi ile kuzeni Lokman Muradi’ye idam cezası verildiğinde 18 yaşından küçük olduklarına dikkat çekliyor. İran Hükümetine altına imza attığı uluslararası sözleşmelere uyması ve Muradilerin ölüm cezasını kaldırması çağrısında bulunuluyor.

ZANYAR VE LOKMAN MURADİ’NİN İDAMLARI DURDURULSUN

Aralarında İran Göçmen Federasyonu ve İdamlara Karşı Uluslararası Komite’nin de bulunduğu 5 kuruluş da İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’e ortak bir mektup yazarak Zanyar ve Lokman Muradi’nin idamlarının engellenmesi için İsveç Hükümeti’nin girişimde bulunmasını istedi.

Muradiler aleyhinde hiç bir delil olmadığı ve 18 yaşından küçükken haklarında idam cezaları verildiği hatırtalılan mektupta İsveç hükümetinden İran’ın Stockholm’de bulunan Büyükelçiliği’ni kapatması da isteniyor.  Zaynar Muradi’nin yaşamlarının kurtarılması için Dünya gençliğine yazdığı mektubun bir kopyasını Bildt’e yollayan örgütler sorunu ayrıtılı olarak konuşmak için Bakanla görüşme talebinde de bulundular.

Konuyu geçtiğimiz günlerde Parlamento gündemine taşıyan Sol Parti Milletvekli Amineh Kakabaveh, iki Kürt gencinin yaşamlarının kurtarılması için İsveç Hükümeti’ne girişimde bulunması çağrısını yineledi.

İranlı göçmen örgütleri İran’da idamların durdurulması için 26 Ocak Cumartesi günü Stockholm’un Medborgarplatsen Meydanı’nda gösteri yapmayı kararlaştırdılar ve  tüm göçmen ve insan hakları örgütlerine gösteriye katılmaları çağrısında bulundular.

 2012 YILINDA İRAN’DA 500 KİŞİ İDAM EDİLDİ

Uluslararası Af Örgütü’ne göre geçtiğimiz yıl içinde İran’da 500 kişi idam edildi. İran ise 2012 yılı içinde 180 kişinin idam edildiğini bildirmişti. Gerçek rakamların ise çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Af Örgütü en az 20 Kürdün yasadışı örgütlere üye oldukları suçlamasıyla ölüm hücrelerinde tutulduğunu, geçtiğimiz yılın 26 Aralık’ında Ghezal Hesar Cezaevinde en az 7 Kürdün “Selefi Gruplara üye olmak ve terör eylemlerine katılmak” suçlamasıyla idam edildiğini açıklamıştı.