İsveç’te TIR ve kamyon şoförleri greve başladı

İsveç’te TIR ve kamyon şoförleri greve başladı

Nakliye ve ulaşım sektöründe işverenlerle Transport sendikası arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine TIR ve kamyon şöförleri bugün saat 12.00 itibariyle işi bırakarak greve başladı. Grevin kısa sürede etkisini etkisini göstereceği ve sanayi sektöründe üretimin aksamasına yol açacağı belirtiliyor.

Grev çalışanların  ücret zammı ve iş güvencesiyle ilgili taleplerinin işverenler tarafından reddedilmesi üzerine patlak verdi. Şoförler aylık ücretlerine 860 kron ücret zammı yapılmasını ve personel kiralama uygulamasına son verilmesini talep ediyor.

Ücret zamlarında anlaşma sağlanmamasına rağmen grevin gerçek nedeni ücretler değil çalışanların iş güvenliğinin sağlanması. Son yıllarda tüm sektörlerde olduğu gibi nakliye ve ulaşım sektöründe de işverenler kadrolu işçileri işten atarak yerlerine daha düşük ücretle personel kiralama şirketlerinden eleman alıyor.  

Transport Sendikası Başkanı Lars Lindgren işverenlerin şoförlerin işlerine son verdikten sonra aynı kişileri, personel kiralama şirketleri aracılığıyla işverenin dikte ettiği koşulları dayatarak yeniden işe aldıklarını söylüyor. İş piyasasında var olan bu uygulamayı, üyelerinin iş güvenliğini ortadan kaldırdığı için kabul etmeyeceklerini belirten Lindgren, personel kiralama şirketlerinden eleman temin etme uygulamasına son verilmesini istiyor.

Anlaşmazlık İsveç’in tüm yerleşim birimlerinde nakliye ambarları ve terminallerinde çalışan 37 bin 100 şoför ve  4 bin 600 yük taşıyıcısını kapsamasına rağmen ilk aşamada 24 terminalde görev yapan  900 şoför greve başladı. Anlaşma sağlanaması durumunda diğer terminallerde çalışanlar da kademeli olarak greve gidecek.

Nakliye İşverenleri Federasyonu Başkanı Peter Jeppsson, grev sonucu yük taşıma  trafiğinin % 70-80 oranında duracağı ve bunun sanayi ve ticaret sektörünü ile tüketicileri olumsuz etkileyeceği uyrasında bulunuyor.  Jeppson, sendikayı sorumsuzca davranıp son 15 yıldır var olan ücret belirleme modelini sabote etmekle  suçluyor.

Sendika kilit durumda bulunan terminalllerde grevi başlattığı için, grevin daha ilk günden etkisini göstereceği belirtiliyor.

Transport Sendikası Norveç, Danimarka,Finlandiya,  Almanya, Belçika, İngiltere ve ABD’de nakliye sektöründe örgütlü sendikalara başvurarak grev kapsamına aldığı “DHL”, “DSV” ve “Schenker” şirketlerinin TIR ve kamyonlarından yük taşıma ve indirmeyi durdurmalarını istedi.

BELEDİYECİLER DE GREVE HAZIRLANIYOR

Üyelerinin % 80’ini kadınların oluşturduğu İsveç’in en büyük sendikası Kommunal  da 355 bin emekçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girmesi üzerine grev kararı aldı. Sendikanın önerdiği ücret zammı talebi karşılanmadığı takdirde İsveç’in 100 yerleşim biriminde belediye çalışanları 29 Nisan günü greve gidecek.

İsveç’te sanayi işçilerinin  aldıkları ücret zammı tüm sektörler için belirleyici oluyor. Diğer sendikalar da aynı orandaki ücret zammını  içeren sözleşmelere imza atıyor. Ancak bu toplu sözleşme döneminde Kommunal sendikası sanayi işçilerine üç yıl için verilen % 6,8’lik ücret zammına imza atmayacağını açıklayarak 25 bin kronun altında çalışanlara üç yıl için 1 740 kron ücret zammı yapılmasını talep etti.

“ARTIK YETER DİYORUZ. LAFTAN EYLEME GEÇİYORUZ”

Kommunal Sendikası Başkanı Annelia Nordström sanayi sektöründe çalışanların neredeyse tamamının erkeklerden, belediyelerde çalışanların büyük çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu ve iki sektör arasında ciddi oranda ücret farkı bulunduğuna dikkat çekiyor.

Kadınların yaşamları süresince sadece kadın oldukları için 3,6 milyon daha az kazandığını, bunun hırsızlıktan başka bir şey olamayacağını ifade ettikten sonra  “Hırsızlık her yıl, her ay ve her gün sürüyor. Kadınların yoğunlukta oldukları sektörlere erkeklerin ağırlıkta oldukları sektörlere sistematik olarak daha az ücret zammı verildiğini görüyoruz. Kadınlardan yapılan hırsızlık belediye il genel meclislerinde görev yapan politikacıların onayıyla yoğunlaştırıldı. Bunu kabul edemeyiz” diyor.

“Artık yeter diyoruz. Laftan eyleme geçiyoruz” diyen Kommunal yöneticilerine sendikanın üyeleri ile kadınların ağırlıkta oldukları diğer sektörlerde faaliyet gösteren sendikalardan yoğun bir destek var.