İsviçreli Parlamenter : 'Beklentiler ve güvensizlik had safhada'

İsviçreli Parlamenter : 'Beklentiler ve güvensizlik had safhada'

İsviçreli bir grup parlamenter, Mart ayında Kuzey Kürdistan’a yaptığı geziyle ile ilgili gözlemlerin Tagesanzeiger gazetesinde yayınlanan bir röportajla aktardı. Gazeteye konuşan Federal Parlamento Yeşiller milletvekili Balthasar Glättli, Kürtlerin yeni süreçten doğan umutlarına ve Erdoğan’a olan güvensizliklerine dikkat çekiyor.

Glättli, Kürdistan’da hemen hemen herkesin PKK’nin yürürlüğe koyduğu ateşkes pozisyonuna sadık kalacağını net bir şekilde gördüğünün altını çiziyor.

Balthasar Glättli ile birlikte Mart ayı sonunda Sosyal Demokrat Parti (PS) milletvekilleri  Beat Jans ve Martin Naef cezaevinde bulunan BDP milletvekilleri Selma Irmak, Kemal Aktaş ve Hatip Dicle ve serbest bırakılan Van belediye başkanı Bekir Kaya ile görüşmüşlerdi. Glättli, tutuklu vekillerin gerçekleştirdikleri ziyaretten ve Avrupa tarafından hatırlanmalarından dolayı sevinçli olduklarını gözlemlediğini söyledi.

İsviçreli Parlamenter, Ocak ayında başvurmuş olmalarına rağmen, Türk yetkililerin cezaevi ziyaretine yönelik talebe Mart ayında cevap vermelerini yadırgadığını vurguladı. Türkiye ve Kürdistan’daki cezaevlerinde KCK operasyonları kapsamında tutuklanan 8 ila 10 bin arasındaki Kürt siyasetçinin halen büyük kısmının serbest bırakılmamış olmasını eleştiren Glättli, bir çok siyasetçi ve insan hakları savunucusunun da tutuklanma korkusu yaşadığını belirtti.

“BEKLENTİLER VE GÜVENSİZLİK HAD SAHFADA”

Yeni süreçte Kürtlerin beklentilerine de değinilen röportajda, İsviçreli parlamenterin şu sözleri dikkat çekti : “Barış süreciyle birlikte bir çok şeyin değişeceğine gerçekten inanıyorlar (Kürtler). PKK’nin ateşkese uyacağına dair  hiç kimsenin bir şüphesi yok.

Erdoğan’a yönelik beklentiler büyük, güvensizlik de. Resmi Türkiye (devlet) elbirliği yapacak mı? Değişimler için çoğunluk var mı? Kesin olan bir şey var. Eğer barış süreci PKK’nin geri çekilmesi ile biterse ve 3 yıl sonra halen müzakereler sürüyor ise mesele yine patlayacaktır. Bunu Erdoğan da biliyor.”

RADİKAL ÇÖZÜMLER DEĞİL, DAHA ÇOK OTONOMİ VE ÖZ YÖNETİM

Kürtlerin başkanlık sistemi üzerinden yapılan tartışmalar üzerinden kısmen umutlu olduğunu gözlemleyen Glättli, Erdoğan’ın BDP’nin desteğine olan ihtiyacının Kürtlerde sürecin iyi ilerleyebileceği inancı doğurduğunu savundu.

Akil İnsanlar Heyeti’nin kurulmasını önemli bir gelişme olarak niteleyen İsviçreli siyasetçi, heyetteki müzisyen ve aktörlerin ‘barışı insanlara daha tatlı yapma’ gibi bir görevleri olduğunu kaydetti. Kürt sorununda geçmişte de radikal çözümlerin çok şey getirmediğinin altını çizen Glättli, “İnsanlar daha çok öz yönetim ve bölgesel otonomi umut ediyor” dedi.