İtalya açıklarında 800’e yakın mülteci kurtarıldı

Kış mevsiminin normallerden daha ılıman geçmesini fırsat bilen insan tacirlerinin Akdeniz üzerinden mülteci taşıma faaliyetleri devam ediyor.

Kış mevsiminin normallerden daha ılıman geçmesini fırsat bilen insan tacirlerinin Akdeniz üzerinden mülteci taşıma faaliyetleri devam ediyor. İtalyan sahil birlikleri, Akdeniz’de düzenledikleri operasyonlarda 800’e yakın mülteciyi kurtardıklarını, ancak en az bir mültecinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İtalyan Sahil Güvenlik Birimi tarafından yapılan açıklamada, Libya’dan İtalya’ya doğru yola çıkarılan 782 mültecinin kurtarıldığı belirtildi. İnsani yardım kuruluşları ve yabancı ülke gemilerinin de katılımıyla düzenlenen 8 ayrı operasyonda, 7 plastik bot üzerinde yola çıkarılan mültecilerin güvenli bir biçimde gemilere alındığı kaydedildi.

Mülteciler arasında birçok kadın ve çocuğun da olduğu belirtilen açıklamada, Cigala Fulgesi askeri gemisine alınan mültecilerden birinin yaşamını yitirmiş olduğu bilgisi verildi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılın başından itibaren Avrupa ülkelerine gelen 1 milyon mültecinin 972 bini Akdeniz üzerinden giriş yaptı. IOM’e göre, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’ya yönelik en büyük göç akını bu yıl yaşandı.

1 Ocak’tan bu yana Akdeniz’de yaşamını yitiren veya kaybolan göçmenlerin sayısı ise 3 bin 692 olarak verilmişti.