İtalya’da göçmenler hortumla yıkanıyor

İtalya’da göçmenler hortumla yıkanıyor

Kuzey Afrika’dan göçmen akınına uğrayan İtalya’nın güneyindeki Lampedusa Adasındaki yetkililerin göçmenleri hortumla yıkadığı ortaya çıktı. Hortumla verilen sularda dezenfekte ilaçları kullanıldığı öğrenildi. 

İtalyan medyasında yer alan haberlere göre Lampedusa’daki göçmen karşılama merkezinde yeni gelen göçmenleri çırılçıplak hortumlarla yıkadıkları ortaya çıktı. Gizli kamerayla yapılan çekimlerle ortaya çıkan skandal ülkede tepkilere yol açtı.

Devlet televizyonu RAI 2’nin özel haber olarak yayınladığı görüntülerde, adaya gelen mültecilerin çırılçıplak soyularak, kış ortasında, hortumla yıkandığı görülüyor.

Konu hakkında bir basın toplantısı düzenleyen İtalya Başbakanı Enrico Letta  “Görüntülerin fevkalade çarpıcı olduğunu ve kendisini de şoke ettiğini’ söyledi. İtalyan Başbakan, ‘Olayın ivedilikle soruşturulacağını ve sorumlular hakkında cezai yaptırım uygulanacağını’ belirtti.

Görüntülerde kaçak göçmenlerin üzerine tutulan suyun, uyuz ve benzeri hastalıklara karşı dezenfektan madde içerdiği öğrenildi.

Konu hakkında bir açıklamada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği daha önce yaptığı çağrıyı yenileyerek adadaki göçmen merkezinin koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Ülke içinde ve dışında büyük tepki çeken haber ile ilgili olarak İtalya Entegrasyon Bakanlığı da ‘Aşağılayıcı nitelikteki bu muamelenin demokratik bir devlet için kabul edilemez olduğunu’ açıkladı.

Lampedusa adası geçtiğimiz günlerde bir geminin batması sonucu 366 göçmenin hayatını kaybetmesiyle gündeme gelmişti.