İtalya'da Napolitano yeniden aday olacak

İtalya'da Napolitano yeniden aday olacak

İtalya'daki temel partiler beş tur seçime rağmen yeni cumhurbaşkanını seçemedi. Bunu üzerine 87 yaşındaki mevcut Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya götürülen önderi kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Napolitano, ikinci kez seçimlere aday olmayı kabul etti. Napolitano yaptığı açıklamada, kendisine yapılan talebi kabul etmeyi bir görev olarak değerlendirdiğini belirtti.

İtalya'daki temel partiler cumhurbaşkanını seçmek için yaptıkları beşinci tur seçimlerde de başarısız oldular.  Bunun üzerine tüm çevrelerce saygı duyulan Napolitano'ya öneri götürüldü.

Beşinci turda en fazla oyu 210 ile 5 Yıldız Hareketi'nin desteklediği üniversite profesörü Stefano Rodota aldı. Ancak seçilebilmek için 504 oy gerekiyor. Silvio Berlusconi'nin merkez sağ koalisyonu oylamayı boykot etti.

"Ulusal karşı sorumluluk almaktan kaçınamayacağı duygusu ile hareket ettiğini" söyleyen Napolitano,  ulusa karşı sorumluluklarından kaçamayacağını belirtti. Napolitano, şu ana kadar bir başkanın seçilmesi ve hükümetin kurulmasını engelleyen siyasi partilerin de benzer bir kolektif sorumlulukla yaklaşacağına inandığını söyledi. 

Napolitano, İtalya'nın yeniden cumhurbaşkanı olması için öneri götürülen ilk cumhurbaşkanı oluyor.  Yaşından dolayı bu olasılığı bugüne kadar defalarca reddetmişti.