İtalya seçimleri koalisyonlara mı kalacak?

İtalya seçimleri koalisyonlara mı kalacak?

İtalya’da 24-25 Şubat’ta yapılacak seçimlere bir ay kala seçim yarışı kızışıyor. Seçimlerde birinci parti olması beklenen merkez sol Demokrat Parti (PD)’nin, senato seçimlerinde  kuzey bölgelerindeki Berlusconi ağırlığı nedeniyle çoğunluğu alamayacağı tahmin ediliyor.

SWG şirketi tarafından yapılan son seçim anketine göre, Pier Luigi Bersani liderliğindeki merkez-sol seçim itikafı yüzde 34,1 oy oranı ile seçimlerden birinci olarak çıkacak. Eski başbakan Sylvio Berlusconi’nin de desteklediği Kuzey Ligi, Özgürlük Halkı (PdL) ve diğer sağ partilerin koalisyonu yüzde 26,6 oy oranı ile ikinci sıraya yükselecek. 2011 yılında başbakanlıktan istifa eden Sylvio Berlusconi, 2012 sonunda alınan seçim kararı sonrasında tekrar siyasete dönmeye karar vermişti.

Berlusconi’nin 2011 yılı sonunda istifasından sonra ‘İtalya ekonomisini kurtarma’ vaadiyle başbakanlık koltuğuna oturan Mario Monti’nin liderliğindeki İtalya için Monti Ajandası adlı partiler ittifakı ise yüzde 12,8 ile üçüncü sıraya yerleşiyor.

Demos and Pi adlı kamuoyu araştırma şirketinin anketine göre ise, merkez sol yüzde 38, merkez sağ 25,8 ve Monti’nin koalisyonu ise yüzde 16 civarında oy alacak.

Sinema oyuncusu ve komedyen Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi’nin de önemli oranda oy alarak Ulusal Meclis’te yer alması bekleniyor. Yüzde 11-14 oy aralığında seyreden hareket son yerel seçimlerde ilk kez katılmasına rağmen Sicilya’da birinci parti olmuş ve bazı kentlerde belediye başkanlığı için ikinci tura kalmayı dahi başarmıştı.

Sosyalist, ekolojist ve komünistlerin oluşturduğu Sivil Devrim ittifakının da en az yüzde 5 oy alması bekleniyor.

MECLİS MERKEZ SOL’A, SENATO SAĞ’A

Alt (Meclis) ve üst (Senato) olmak üzere ikiye ayrılan sisteminden dolayı seçim sonrası kurulacak hükümetin işi de zorlaşabilir. Anketlerde, 630 üyeli parlamentonun alt kanadında çoğunluğu yakalaması beklenen Bersani ve ekibinin, Senato seçimlerinde ise sağa karşı zorlanacağı hesaplanıyor.

Berlusconi’nin güçlü olduğu kuzeydeki Lombardiya bölgesinin sandalye çokluğu nedeniyle, merkez sol ittifakın Senato’da çoğunluğu yakalaması zor. Bu durumda, Pier Luigi Bersani önderliğindeki merkez sol ittifakın Mario Monti ile ittifaka gitmesi gerekebilir. Zira İtalya’da Alt Meclis’te alınan kararların Senato’nun onayını alması zorunluluğu bulunuyor.