Japonya’da 100 dolayında toprak kayması

Japonya’nın Tokyo bölgesini vuran tropikal fırtına son elli yılın en şiddetli yağışlarına yol açarken 100 dolayında toprak kaymasına neden oldu.

Chiba vilayetindeki Mobara kasabasında 392 milimetre yağmur kaydedildi. Bu rakam Japonya Meteoroloji Ajansı tarafından kayıtların tutulmaya başlandığı 1976 yılından en yüksek miktarı ifade ediyor.

Mombara bir nehrin taşması sonucu sular bel hizasına kadar çıkarken, cuma gecesi su seviyeleri büyük ölçüde düştü. Yetkililer hasarın boyutlarını henüz değerlendirmedi.

Cuma günü tropik fırtına Yun-yeung bazı demiryolu seferlerini aksatmış ve Chiba, Ibaraki ve Fukuşima bölgelerinde binlerce evin elektriğinin kesilmesine neden olmuştu.

Japonya’yı vuran şiddetli yağışlar, Doğu Asya'da yağışlı geçen bir haftanın ardından geldi. Çin'in güneyinde bölgenin en büyük kentleri şiddetli yağışlarla sular altında kalırken, Haikui tayfunu Tayvan'da ağaçları devirdi ve sellere neden oldu.

Ölümcül yağışlar güney Avrupa'yı da vurdu. Bilim insanları, daha sıcak bir atmosferin daha fazla su tutması nedeniyle iklim değişikliğinin dünya çapında şiddetli yağış riskini artırdığını söylüyor.