Japonya ile Çin arasında buzlar eriyor

Japonya ve Çin'in, uzun süredir ertelenen Doğu Çin Denizi'ndeki adaların güvenlik görüşmelerinin tekrar başlayacaklarını duyurdular.

Japonya ve Çin'in, uzun süredir ertelenen Doğu Çin Denizi'ndeki adaların güvenlik görüşmelerinin tekrar başlayacaklarını duyurdular.

Çin ve Japonya arasında yıllardır Doğu Çin Denizi'ndeki adaların egemenlik hakkı tartışması devam ediyor.

Japon haber ajansı Kyodo'nun ismini vermek istemeyen diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, görüşmeler Japonya'nın başkenti Tokyo'da Nisan ayında başlayacak.

Japonya ile Çin arasındaki görüşmeler ve uzlaşma çabaları Ocak 2011'de Çin'in başkenti Pekin'de yapılan toplantıdan beri askıya alınmıştı.

Japonya ve Çin arasında Japonya'nın Senkaku, Çin'in ise Diaoyus adaları olarak adlandırdığı ıssız adaların hakimiyeti üzerine uzun yıllardır gerginlik devam ediyor.

Tokyo'nun 2012 yılında doğal kaynaklar bakımından zengin olan adaların bir kısmını kamusallaştırmasının ardından iki ülke arasındaki tansiyon daha da artmıştı.

2013 yılında Çin, Doğu Çin Denizi'nde Hava Savunma Sahası ilan etti. Bu şekilde Doğu Çin Denizi üzerinden uçuş yapacak askeri ya da ticari tüm uçakların Çin'i bilgilendirmesini zorunlu kıldı.

Ancak Japonya, bu hava sahasını defalarca ihlal etti. Bu da iki ülke arasındaki gerili daha da artırmıştı.

Çin, adaların Çin toprağının bir parçası olduğunu ve egemenlik hakkının kendisinde ait olduğunu iddia ederken; Japonya, söz konusu adaların Okinawa beldesinin bir parçası olarak görüyor.