Kadınlara şiddet Manipur’da etnik şiddeti körükledi

Yaklaşık üç aydır Meitei ve Kukiler arasında etnik ve dinsel bir çatışmayla boğuşan Manipur eyaleti, iç savaşın eşiğinde.

Kuzeydoğu Hindistan'ın kabileler bölgesindeki Manipur'u üç aydır kasıp kavuran Meitei ve Kuki arasındaki etnik çatışma, 19 Temmuz Çarşamba günü kirli bir hal aldı. Sanal ağlarda yayınlanan bir videoda, Kuki kabilesinden iki kadının çıplak sergilendiği, bir tarlada sürüklendiği ve baskın etnik grup olan Meitei adlı silahlı erkeklerden oluşan bir kalabalık tarafından taciz edildiğini gösteriyor.

Polis, kaçırma ve toplu tecavüzle suçlanan en az dört kişiyi tutukladı ve en az 30 kişinin de izini sürüyor.

3 AYDA 125 KİŞİ ÖLDÜ, 40 BİNDEN FAZLA KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ

Burma sınırında bulunan 3,7 milyon nüfuslu Manipur'un tepelerinde yaşayan ve Hindistan'ın en dezavantajlı grupları olarak kabul edilen Kuki ve Naga kabilelerinin üyeleri, 3 Mayıs'ta, çıkarlarının baskın Meiteis'i de kapsayacak şekilde genişletilmesine karşı bir protesto başlattı. Mahkemenin, Hindular başta olmak üzere Meitei'yi tatmin eden kararının ardından eyalet, kelimenin tam anlamıyla alevler içinde kaldı.

Meiteiler geleneksel olarak Manipur'un eyalet alanının yüzde 10'unu oluşturan daha müreffeh vadi bölgesinde yaşıyor. Ayrıca istihdama ve ekonomik fırsatlara daha iyi erişimleri oldu. Nagalar ve Kukiler ise az gelişmiş tepelerde yaşıyor. Vadiyi tepelere tercih eden kalkınma dengesizliği, etnik gruplar arasında bir çekişme ve rekabet noktası olageldi.

Kangpokpi semtinde kadınların çırılçıplak taciz edilmesi olayı ise 4 Mayıs'ta gerçekleşti ancak yetkililerin emriyle internetin kapatılması nedeniyle geç ortaya çıktı. 21 yaşındaki üçüncü bir kadın ise toplu tecavüze uğradı; kardeşi ve babası da saldırganlar tarafından katledildi.

Bu kadınlar, Meitei tarafından kuşatılan köylerinden kaçmaya çalışmışlardı. Polisi kendilerini korumamakla ve kalabalığa teslim etmekle suçluyorlar. 18 Mayıs'ta suç duyurusunda bulundular. Polis, video yayınlanana kadar altmış iki gün boyunca hiçbir şey yapmadı.

Sorun, Yeni Delhi'nin binlerce paramiliter ve ordu birliğini 3,2 milyonluk eyalete göndermesiyle bastırıldı ancak kısa süre sonra ara sıra şiddet ve cinayetler yeniden başladı.

Manipur'da şiddet olaylarının patlak verdiği Mayıs ayından bu yana en az 125 kişi öldü ve 40 binden fazla kişi evlerini terk etti.

KADINLAR ÜLKE ÇAPINDA PROTESTOLAR DÜZENLİYOR

Bu arada Manipur'daki kadınlar, 2 kadının çıplak şekilde sürüklendiği ve taciz edildiği görüntülerde, çeteyi yönlendirdiği tespit edilen kişinin evini taş yağmuruna tuttu ve evin bazı bölümlerini yaktı.

Hindistan parlamentosu tatile girerken, ülkede kadınların güvenliği konusunda soru işaretleri yaratan bu son olayla ilgili olarak adalet ve hızlı soruşturma talep eden hak grupları tarafından Hindistan'ın çeşitli bölgelerinde protestolar planlandı.

Kuzeydoğu Hindistan Barış İçin Kadın İnisiyatifi'nden Binalakshmi Nepram Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, "Bugün Manipur'da gördüklerimiz tarihimizin en karanlık dönemlerinden biri. Kız kardeşlerimizin başına gelenler - bu ve bildirilmeyen diğer pek çok cinsel saldırı vakası Manipur eyaletinde yaşanıyor. Sadece 3 Mayıs'tan bu yana değil, çatışmalarda cinsel saldırı ve tecavüz bir savaş silahı olarak kullanılıyor" dedi.