Kamerun’da çocuklar okul yerine altın aramaya gidiyor

Yoksulluğun hakim olduğu Kamerun’da çocuklar okula gitmek yerine altın rezervlerinde ellerinde kazma-kürek çalışmak zorunda kalıyorlar.

Yoksulluğun hakim olduğu Kamerun’da çocuklar okula gitmek yerine altın rezervlerinde ellerinde kazma-kürek çalışmak zorunda kalıyorlar.

Ülkenin doğusundaki 60 bin nüfuslu Bétaré-Oya kenti ve çevresinde yaşayan çocuklar, çok az miktarda bir gelir karşılığı sabahtan akşama kadar nehir boylarında altın arıyorlar. Kentteki bir okul müdürünün Le Monde gazetesine verdiği bilgilere göre, geçtiğimiz yıl bin 180 çocuğun kayıtlı olduğu okula bu yıl sadece 540’ı devam ediyor.

Bölge Valiliği’nin çocukların altın madenlerinde çalıştırılmasına yönelik yasağına rağmen çocukların giderek daha fazla altın arama işinde çalıştırıldığı bildiriliyor. Bunun özellikle son yıllarda giderek daha yaygın bir fenomen olduğu da görülüyor.

Nehirde altın arama mesleği nedeniyle kentteki yüzlerce çocuk ya da gencin hiçbir şekilde okula gitmediği de biliniyor.

Çocuklar, akşama kadar çalıştıkları madenlerde elde ettikleri küçük altın parçacıklarını satarak ailelerinin geçimine katkıda bulunmaya çalışıyorlar.

ÇİNLİ ŞİRKETLERDEN GERİYE KALANI TOPLUYORLAR

Bétaré-Oya kenti çevresindeki altın rezervlerini Afrika’da son yıllarda giderek yaygınlaşan Çinli şirketler işletiyor. Çinli şirketlere ait araçların su yataklarında yaptığı aramalardan sonra devreye bölgede yaşayan insanlar giriyor.

Önemli bir kısmı çocuklardan oluşan kent sakinleri, araçlardan sonra su yatağına gelerek geride kalan altın parçacıklarını elemeye çalışıyor. Çocuklar akşama kadar yaklaşık bir gram altın parçacığını bir araya getirirken, bunu yaklaşık 10 euroya satabiliyorlar.

Bu da, bölgedeki birçok insan için hiçte küçümsenmeyecek bir gelir kaynağı. Zira Kamerun’un bu bölgesinde her 10 kişiden biri günlük 1 eurodan az bir gelirle yaşamak zorunda.