Kamerunlu köylülere İsveç’te ’orman kanunları’ uygulandı

Kamerunlu köylülere İsveç’te ’orman kanunları’ uygulandı

”Okulda gittiğimde derslerde kölelik hakkında okurduk. Beyazlar gelip siyahları Avrupa’ya götürdüler. Ama Avrupa’da hala köleliğin olduğunu hiç sanmıyordum.” Bu sözler Kamerun’dan getirilerek İsveç’te köle gibi boğaz tokluğuna çalıştırılan 47 işçiden biri olan Antoniette Tiku’ya ait.

Avrupa ve İsveç’in en büyük orman, kağıt ve selülöz tekeli SCA (İsveç Selüloz A.Ş.) İsveç’teki ormanlarına fide dikmeleri için son bir kaç yıldır Afrika ülkelerinden Kamerun’dan işçi getirtiyor.  İsveç’e borçlanarak gelen işçiler para kazanmak bir yana ülkelerine geri dönmek için yol parası bile bulamıyor.

Bundan birkaç yıl önce Kamerun’un bazı köylerinde İsveç’te fide dikmek için gideceklere iyi para ödeneceği söylentisi yayıldı. Ardından köylülerle görüşmeler yapıldı. Çalişmayı kabul eden köylülerle kendilerine ayda 18 bin 500 kronun yanı sıra harcırah ödeneceğini belirten yazılı sözleşmeler yapıldı.  Kamerun’da ancak bir yıl çalışıp kazanabileceği parayı bir ay içinde kazanma umuduyla tarlalarını, evlerini ve dükkanlarını ipotek ederek veya satarak İsveç’e gelen köylüler tam anlamıyla şoke oldular. SCA’nın görevlendirdiği taşeron firma Skognicke A.Ş. köylülere daha önce imzaladıkları sözleşmenin geçerli olmadığını ve dikilen her fide için 23 öre ödeyeceğini açıkladı.

Raymond Ndanyeh tüm paralarını İsveç’e gelmek için uçak bileti ve vize almak için harcadıklarından işverenin dediklerini kabul etmek zorunda kaldıklarını, haftanın 6 günü, günde 10 saat çalıştıkları halde kendilerine yaklaşık 6 bin kron aylık ödendiğini söylüyor.

HAKLARINI İSTEYEN İŞÇİLER TEHDİT EDİLDİ

Skognicke A.Ş.’nin sahibi Niklas Gotthardsson ucuza kiraladığı bir okula yerleştirdiği köylülerin ücretlerinden ayda 2100 kron kira , 1500 kronu da yiyecek ücreti olarak kesti. Bir odada on kişi kalan ve hergün dometes ve piriç pilavı yemekten bıkan işçilerden bazıları koşullarının iyileştirilmesini ve kendilerine vaad edilen ücretin ödenmesini talep ettiklerinde işverenin baskı ve tehditlerine maruz kaldılar. İşçileri Kamerun’da bulunan evlerini yıkmakla tehdit etmekle yetinmeyen Gotthardsson, tüm işçilere haklarını arayan işçileri kasdederek ”Özür dilemek zorundalar. Yoksa onlara intikamın nasıl olduğunu göstereceğim” yazılı elektronik mektup gönderdi.

İsveç Televizyonu’nun yaptığı araştırma köylülerin İsveç’e gelebilmek için taşeron firmanın sahibine 6’şar bin kron ödemek zorunda kaldıklarını gösterdi.
6 ay çalıştırılacakları vaadiyle İsveç’e getirilen işçilere 3 ay sonra işin bittiği ve ülkelerine geri dönmeleri gerektiği iletildi. İşçilerin bir kısmı Kamerun’a dönerken 20 civarında işçi Göteborg’de bulunan hemşerilerinin evlerinde kalıyor. Kızıl Haç’ın da yardım ettiği işçiler kendilerine vaad edilen ücretlerin ödenmesini bekliyor.

BU AÇIKÇA BİR İNSAN TİCARETİDİR

Orman ve Kağıt İşçileri Sendikası (GS) Toplu Sözleşme Sekreteri Tommy Andersson parça başı ücret ödenmesini tamamıyle kabul edilemez bulduklarını söyleyerek ”Olanlar korkunç, bu açıkça bir insan ticaretidir” diyor. Olanların kamuoyuna yansımasının ardından Göçmen Dairesi de imzaladığı sözleşmeye uymayan Skognicke A.Ş.hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kamerunlu işçilerin çalışmasından milyonlar kazanan SCA yöneticileri ise kendilerinin Kamerunlulara yönelik uygulamalardan bir sorumlulukları olmadığını belirterek suçu taşeron firmaya yıkıyorlar. Taşeron firma ise daha şimdiden Kamerun’un başka köylerini gezerek bu yaz İsveç’e fide dikmek için gelecek köylüleri belirliyor.

SCA İNSAN HAKLARINA SAYGIYI GÜVENCE ALTINA ALIYORMUŞ(!)

SCA’nın internet sitesine girenlerin karşısına tekelin uyguladığı davranış kodunun önemini belirten makale çıkıyor: ”Biz kendimizin ve bize bağlı çalışma yürüten taşeron firmaların davranış kodunda belirtilen sağlık ve güvenlik, çalışma koşulları, çocuk çalışması ve insan haklarına saygıyı güvence altına alıyoruz. Bizim araştırmalarımız davranış koduna uyulduğunu gösteriyor. 2011 yılında Malezya ve Rusya’daki tesislerimizde yaptığımız araştırmalar tesislerin davranış koduna uygun olarak işletildiğini doğrultusunda.”
Kamerunluların köle gibi çalıştırılmalarından milyonlarca kron kazandığı halde, olanların sorumluluğunu üstlenmeyen SCA Avrupa’nın en büyük kağıt ve selülöz tekeli. 2011 yılı cirosu 11,7 milyar Avro olan tekel çocuk bezleri, peçete, tuvalet kağıdı ve adet bezleri üretiyor. SCA’nın 18 ülkedeki fabrika ve tesislerinde 37 bin kişi çalışıyor.

Avrupa’nın en büyük kağıt ve selülöz tekeli. 2011 yılı cirosu 11,7 milyar Avro olan tekel çocuk bezleri, peçete, tuvalet kağıdı ve adet bezleri üretiyor. SCA’nın 18 ülkedeki fabrika ve tesislerinde 37 bin kişi çalışıyor.