Katalonya yönetimi teslim olmamakta kararlı

Bağımsızlık talebinden vazgeçmeyen Katalonya yönetimi, İspanya hükümeti ve partilerinin baskılarına rağmen bölgesel seçimleri yenilememekte kararlı.

1 Ekim bağımsızlık referandumu sonrasında yüzde 90’lık ‘evet’ kararının nasıl uygulanacağı sorusuna cevap bulunamazken, İspanyol Senatosu, bugün önemli bir kararı onaylayacak. Başbakan Mariano Rajoy başkanlığındaki İspanyol hükümeti, bölgesel özerklik yetkilerini gasp edecek anayasanın 155’inci maddesini hayata geçirecek karar için Senato’dan onay almak istiyor.

Katalonya ile İspanya arasındaki gerginlikte dün en önemli günlerden biri olurken, bugün ise Senato’da yapılacak oylama nedeniyle önemli görülüyor.

ERKEN SEÇİM KARARIYLA TESLİMİYETE ZORLANIYOR

Bağımsızlık kararının uygulanmasından vazgeçmesi için baskı uygulanan Katalonya Özerk Yönetimi Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un bölgesel seçimlerin yenilenmesi kararı alarak taviz vermeye zorlanıyordu. Katalonya’da muhalif olan merkezi Rajoy hükümetinin destekçisi Ciaudadanos adlı partinin yanı sıra İspanyol Sosyalist Partisi (PSOE) gibi partiler de Puigdemont’un bölgesel seçim kararı alarak, 155’inci maddenin uygulanmasına gerek kalmamasını sağlamaya çalışıyor.

PARLAMENTO FESHİ ‘SÜRECİN YÜRÜTÜLEMEYECEĞİ’ İMAJINA YOL AÇACAK

Ancak dün parlamento önünde konuşan Puigdemont, Katalonya Parlamentosu’nun feshi halinde kendilerine hiçbir garanti verilmediğine dikkat çekmişti. Puigdemont, bağımsızlık yanlısı partilerin oluşturduğu Junts pel Si (Evet için İttifak) koalisyonunun talebi doğrultusunda, bağımsızlık referandumu sonucunun hayata geçirilmesinden vazgeçileceğine dair herhangi bir geri adım atmadı. Ancak Puigdemont’un bağımsızlık ilanını ertelemenin yanı sıra bu konuda herhangi bir adım atmaması dikkat çekiyor.

Ayrıca Junts Pel Si’nin içerisindeki birçok parti ve grup, yüzde 90’ın üzerinde ‘evet’ oyu çıkan 1 Ekim referandumunun da Katalonya Parlamentosu’nun normal seçimler yapılana kadar görevde kalması isteminin teyiti olduğunu savunuyor. Seçimlerin yenilenmesini kabul etmek aynı zamanda bağımsızlık yanlısı yönetim ile Katalonya Parlamentosu’nun ‘bağımsızlık sürecini sonuna kadar götüremeyeceği’ izlenimine de yol açacak.

KARAR BUGÜNE SARKTI

Katalonya Parlamentosu’nun dün yapılan oturumunda, İspanyol Senatosu’nun 155’inci maddeye ilişkin kararından önce bir bağımsızlık ilanı bekleniyordu. Ancak bu kararın bugün de devam edecek oturumda alınması ihtimali de bulunuyor.