Kerkük’te bir Fransız özel kuvvetler üyesi öldürüldü

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Kerkük’te bir Fransız özel kuvvet askeri operasyon sırasında öldürüldü.

Cumhurbaşkanlığı yaptığı yazılı açıklamada Hava Paraşütçü Komando'sundan Çavuş Nicolas Mazier’nin, terörle mücadele operasyonunda Irak'taki bir birliğe destek verdiği sırada öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre, Fransız askeri birimin başka üyeleri de yaralandı.

Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu yaptığı yazılı açıklamada, “Ulus bugün yine evlatlarından birinin yasını tutuyor. Çavuş Nicolas Mazier, Irak'ta terörle mücadele görevindeyken düşman ateşi altına girdi. Ailesine, sevenlerine ve silah arkadaşlarına başsağlığı diliyorum. Fransa terör karşısında geri adım atmayacak” dedi.

Kerkük'teki Iraklı bir güvenlik kaynağına göre, pazartesi akşamı, "Iraklı terörle mücadele güçleri ve Kerkük'teki K1 üssünde konuşlu Fransız kuvvetlerine bağlı askerler” ortak operasyon yürütürken DAİŞ çeteleri tarafından pusuya düşürüldü.

Aynı kaynağa göre çatışmalar beş saati aşkın sürdü. Ağustos ayı içerisinde biri kaza sonucu olmak üzere iki Fransız asker daha ölmüştü.

Bölgede DAİŞ’le mücadele kapsamında 600 dolayında Fransız asker bulunuyor.

Mart ayında Iraklı bir üst düzey yetkili Irak’ta halen 400 ile 500 arasında DAİŞ’in aktif üyesinin bulunduğunu belirtmişti.

Temmuz ayında yayınlanan bir BM raporunda “DAİŞ’in temel yapısı varlığını sürdürüyor ve Irak ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nde çoğunluğu savaşçılardan oluşan 5 bin ila 7 bin üyeye sahip” tespitinde bulunulmuştu.