Kerry: Avrupa’daki mülteci krizi küreseldir

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği’nin karşı karşıya olduğu mülteci krizinin sadece bölgesel değil, küresel bir sorun olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile bir görüşme ardından Alman mevkidaşı ile birlikte basın mensuplarını karşısına geçen John Kerry, mülteci kerizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kerry, “ABD, mülteci kerizinin küresel olduğunu düşünüyor. Bölgesel bir sorun değildir. Herkes için bir sınavdır” dedi.

Bu krizin etkisini en fazla hissedenlerin 4 milyon mülteciyi ağırlayan Ürdün, Lübnan ve Türkiye olduğunu kabul eden Kerry, “Ama küresel bir sorundur ve bu bir başkasının sorunu değildir” diye konuştu.

AVRUPA VE ORTADOĞU’DA ÇÖKÜŞ TEHLİKESİ

Avrupa’daki Suriyeli mülteci krizine uluslararası acil bir çözüm bulunması için ABD’nin öncülük yapması yönünde baskı yapılıyor. Uzmanlar, aksi halde Ortadoğu ve Avrupa Birliği ülkelerinin çökebileceği uyarısında bulunuyor.

ABD’nin Irak ve Suriye eski büyükelçisi Ryan Crocker, mevcut mülteci krizinin İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana en ağır kriz olduğunu belirtti.

AFP’nin haberine göre Crocker, milyonların potansiyel göçünün sadece Ortadoğu ve Avrupa’nın sorunu olmadığını, bunun aynı zamanda dünya ve Amerika için de bir sorun teşkil ettiğini söyledi.

Crocker, Amerikan hükümetinden hızlı bir şekilde mültecilere ilişkin bir Dünya zirvesi organize etmesini isteyerek, “Zira ne bölge (Ortadoğu) ne de Avrupa krizin üstesinden gelemez” dedi.

Avrupa Birliği, şu ana kadar krize çözüm olabilecek etkili bir ortak politika geliştiremedi. Mültecilerin paylaşımı konusundaki kota uygulaması da, uygulamada gerçek anlamda bir karşılık bulmadı. Kalıcı çözüm arayışları yerine, kota uygulamaları, sıkı sınır kontrolleri, mültecilerin geçişlerinin engellenmesi, duvarların örülmesi gibi sert tedbirler geliştirildi.