Kerry ve Lavrov 20 Ocak’ta Suriye’yi görüşecek

ABD ve Rusya dışişleri bakanları Suriye ve Ukrayna konularını görüşmek üzere yeniden bir araya geliyorlar.

ABD ve Rusya dışişleri bakanları Suriye ve Ukrayna konularını görüşmek üzere yeniden bir araya geliyorlar. Moskova’dan yapılan açıklamada, ikili görüşmenin 20 Ocak’ta İsviçre’nin Zürih kentinde yapılacağı duyuruldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Amerikan mevkidaşı John Kerry ile görüşeceği bilgisi verildi. Açıklamada, Çarşamba günü ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmede, her iki bakanın Suriye ve Ukrayna konularını görüşmesinde karar kılındığı bilgisi verildi.

20 Ocak’ta Zürih’te başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu’na katılacak olan John Kerry’nin burada daha sonra Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesi planlanıyor.

İki bakanın görüşmesinde, 25 Ocak’ta Cenevre’de başlayacak Suriye rejimi ile muhalif temsilciler arasındaki görüşmelerin de ele alınacağı belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılacak görüşmelere ilişkin Beşar Esad rejiminden olumlu yanıt verilmişti.

Çarşamba günü bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Barack Obama ve Vladimir Putin de, Suriye’de siyasi bir geçiş sürecinin başlatılması konusu tartışılmıştı. Obama ve Putin, aynı zamanda Ukrayna konusunu da ele almışlardı.

Ukrayna yönetimi ile Rus isyancılar arasında daha önce Aralık ayında uzlaşılan ateşkesin yeniden uzatılması kararlaştırılmıştı.