Kiev'den otonomiye 'evet' federalizme 'hayır'

Kiev'den otonomiye 'evet' federalizme 'hayır'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda Rus yanlısı bölgelere daha fazla otonomi öngören bir yasa tasarısı parlamentoya sunacağını açıkladı. Poroşenko, federalizm ve ayrılığı reddederek, Donetsk ve Lugansk'ın Ukrayna içerisinde kalacağını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, "Ukrayna'nın doğusundaki durum Cuma gün ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana radikal olarak değişti" dedi. 

Bakanlar Konseyi'nde konuşan Poroşenko, ateşkes öncesi Ukrayna'da her gün onlarca kayıp verdiğini belirtti.

Daha fazla otonomi için parlamentoya bir yasa tasarısı sunacağını ifade eden Poroşenko, "Ama Ukrayna toprak bütünlüğüne ilişkin hiçbir taviz vermeyecek" diye ekledi.

Beş aydır yaşanan çatışmalara son vermek için federalleşme isteyen Rus yanlısı isyancılarla Minsk kentinde 5 Eylül günü bir ateşkes protokolü imzalandı.

Poroşenko, "Bir federalleşme veya bir ayrılık üzerine tartışma olamaz. Donetsk ve Lugansk ilçelerine ilişkin geçici özerk yönetim üzerine yasa bu bölgeleri Ukrayna içerisinde tutan bir statü sağlıyor" dedi.

Ancak isyancılar bağımsızlık kendi topraklarında bağımsızlık isterken, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın istediği yetkileri arttırılmış bir ülke içerisinde kalmak istemiyorlar.

AFP'ye konuşan Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin, "Ukrayna'nın bir parçası olarak kalmayı öngörmüyoruz" dedi.