Kırgızistan-Tacikistan sınırında çatışma

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki tartışmalı sınırda yaşanan çatışmada her iki taraftan ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Orta Asya’nın iki ülkesi Kırgızistan ve Tacikistan arasına yeniden sınır gerilimi yaşandı.

Bişkek yetkililerine göre Tacik ordusu, ülkenin güneydoğusundaki Batken bölgesinde bulunan Bulak-Başı ve Paski-Arık köylerinde Kırgız sınır muhafızlarına ateş açtı. Kırgız yetkililere göre iki Kırgız asker yaralandı.

Tacik medyası Asia Plus ise adını vermeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde bir Tacık sınır muhafızının öldüğü, 5’inin de yaralandığını duyurdu.

Tacikistan yetkilileri de resmi haber ajansı vasıtasıyla Kırgız güçlerini bir Tacik sınır karakolunu hedef almakla suçladı. Tacik yetkililer şimdiye kadar resmi bir bilanço vermedi.

Ancak her iki taraf da karşılıklı atışlara son vermek için Kırgız ve Tacik sınır muhafızları temsilcilerinin müzakerelerde bulunduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki 970 kilometrelik sınırın neredeyse yarısı tartışmalı durumda. İki eski Sovyet ülkesi arasında sınır belirleme süreci son yıllarda çok yavaş ilerledi. Sınır hattında sık sık karşılıklı silah atışları yaşanıyor.

2021 yılında taraflar arasında aynı sorundan kaynaklı yaşanan bir çok çatışmada 50’yi aşkın kişi öldü.