Kızılhaç, Yemen'de ‘patlayıcı kirliliği’ konusunda uyardı

Uluslararası Kızılhaç, Yemen’de iç savaşın başlamasından dokuz yıl sonra dünyanın mayın ve diğer ölümcül patlayıcılarla kirlenme oranının en yüksek olduğu ülke olduğu uyarısında bulundu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), savaşın başladığı 2014’den sonra Yemen'in silah kirliliğinden en çok etkilenen üç ülke arasında yer aldığını bildirdi.

Uzmanlar, çatışmalar sırasında en az bir milyon mayının döşendiğini ve bunların patlamamış mermiler ve diğer enkazlarla birlikte her gün tehlike oluşturduğunu tahmin ediyor.

ICRC'nin Orta Doğu Bölge Direktörü Fabrizio Carboni AFP'ye verdiği röportajda "Silah kirliliği açısından Yemen, Afganistan ve Irak ile birlikte en çok etkilenen üç ülke" dedi.

Carboni, "Bu yıkıcı bir durum ve insanlar, onların güvenliği ve aynı zamanda geçim kaynakları üzerinde çok büyük bir etkisi var" diye ekledi.

2014’te başlayan Yemen'deki savaş yüzbinlerce kişinin ölümüne, milyonların yerinden edilmesine ve dünyanın en kötü insani krizlerinden birine neden oldu.

2014’de Husiler, Sana’daki hükümeti ve ülkenin geniş bir kesimini ele geçirdikten sonra Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu 2015’de Yemen’deki savaşa dahil oldu.

BM bağlantılı Civilian Impact Monitoring Project’e göre, kara mayınları, patlamamış mermiler ve çatışmalar sırasında geride kalan diğer silah ve mühimmatlar son beş yılda 1.469 sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.

ICRC 2022 yılında yaptığı bir dizi görüşmeden hareketle, cephe hatlarına yakın iki bölgede yaşayan çobanların yaklaşık yüzde 20'sinin topraklarında patlayıcılardan kaynaklanan kirlenme olduğunu tespit etti.

ICRC'nin çobanlarla yaptığı bir başka ankete göre ise çobanların yüzde 70'i hayvanlarını kara mayınları ve diğer patlayıcılar yüzünden kaybetmiş.

Fabrizio Carboni'ye göre, "Kirlenme o kadar büyük ve o kadar yaygın ki, çatışma bugün sona erse bile her şeyi temizlemek mümkün olmayacak".

BM'nin bir yıl önce arabuluculuk yapması sonucu bir ateşkes ilan edildi ve çatışmalar büyük ölçüde durdu. Bu ateşkes resmi olarak geçen yıl ekim ayında sona erdi ancak fiili olarak devam ediyor.

Diplomatik ilişkilerini yeniden başlatan İran ve Suudi Arabistan arasında Çin'in aracılık ettiği yakınlaşma Yemen için de umutları arttırdı.

Ancak barış durumunda bile ülkeyi patlayıcılardan temizlemenin uzun yıllar alacağını belirten Carboni, bunun kaynak, uzmanlık ve makine gerektireceğini sözlerine ekledi. Carboni, "On yıllardan bahsediyor olabiliriz. Ama yine de bu bir kaynak meselesi” dedi.