Kolombiya’da 180 günlük ateşkes

Kolombiya gerilla hareketi ELN’nin ilan ettiği 180 günlük ateşkes 3 Ağustos günü yürürlüğe girdi.

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile solcu hükümet arasında ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. 

ELN’nin ilan ettiği ateşkes, Gustavo Petro’nun cumhurbaşkanı olmasının birinci yılını doldurmasından birkaç gün öncesine denk geldi. Petro, 7 Ağustos 2022’de cumhurbaşkanlığı görevine gelmişti.

Kendisi de eski bir gerilla olan Petro, ülkede “tam barışı” sağlamayı umut ediyor. Ateşkesle birlikte, 60 yılı aşkın bir süredir devam eden gerilla hareketi ile barış anlaşması yolunda ilk adımın atılması umut ediliyor.

Bundan yedi yıl önce, 2022 yılının sonunda ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC ile tarihi bir barış anlaşması yapılmıştı. ELN, silah bırakmayan son büyük gerilla hareketi olarak önem kazanıyor.

İlk görüşme turu 2017 yılında dönemin cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile ELN arasında başlamıştı. Ancak bu diyalog süreci, 2019’da muhafazakar Ivan Duque’nin cumhurbaşkanı seçilmesi ile kesilmişti. Duque, FARC ile yapılan anlaşmaya da karşıydı.

Gustavo Petro ise seçilir seçilmez ilk iş olarak ELN ile diyalog yolunu yeniden açtı.

Mevcut durumda ELN’nin 2500 dolayında kadın ve erkek gerillasının olduğu tahmin ediliyor.

BM ATEŞKESİ GÖZETECEK

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yazılı bir açıklama ile hükümet ve ELN arasındaki anlaşmayı selamladı. Guterres, "Ateşkesi iyi niyetle onurlandırarak ve sivillerin acısını hafifletme taahhüdünde bulunarak, taraflar barış masasında güven inşa ederken şiddeti önemli ölçüde azaltabilir" dedi.

BM’nin Koombiya’daki barış çabalarını desteklemeye hazır olduğunu belirten Guterres, "Güvenlik Konseyi'nin dün kendisine verdiği yetki uyarınca, doğrulama misyonu ateşkesi izleme ve doğrulama rolünü oynamaya hazır" dedi.

Guterres, Birleşmiş Milletler'in "Kolombiya toplumunun barış sürecine katılımını kolaylaştırmak için Ulusal Katılım Komitesi'nin temel çalışmalarını" desteklemeye de hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Güvenlik Konseyi, çarşamba günü oybirliğiyle, Kolombiya'daki BM Doğrulama Misyonu'nun, hükümet ile ELN arasındaki ateşkesi izleme yetkisinin genişletilmesine karar verdi.

BM Misyonu, 2016 yılında Kolombiya makamları ile FARC liderleri arasında savaşı sona erdiren bir barış anlaşmasının imzalanmasının ardından oluşturulmuştu.