Kolombiya’da Zika virüsü 42 bin 700’ü aşkın kişiye bulaştı

Kolombiya’da bir hafta içerisinde 5 bin 700’e yakın yeni Zika virüsü tespit edildi.

Kolombiya’da bir hafta içerisinde 5 bin 700’e yakın yeni Zika virüsü tespit edildi.

Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, bir haftada yaşanan 5 bin 695 vakanın 1.300’ü hamile kadınlarda görüldü.

Yeni vakalarla birlikte Zika virüsünün bulaştığı insanların sayısı 42 bin 706’ya ulaştı. Bunlar arasında 7 bin 653 hamile kadın bulunuyor.

“Aedes aegypti” türü sineklerden bulaşan Zika virüsü, ateş, baş dönmesi, ağrı gibi iyi huylu gribal semptomlara yol açıyor. Ancak hamile bir kadına bulaşması halinde, kusurlu doğum ve çocuklarda zeka geriliğine olduğundan şüphe ediliyor.

Bu virüs mevcut durumda Kolombiya’nın 235 kentine yayılmış durumda. Bulaştığı insanların yüzde 67.2’si kadınlarda oluşuyor. Yüzde 14 gibi bir oranla özellikle 25 ila 29 yaşları arasındaki gençler etkileniyor.

Sağlık Bakanlığı’na göre 3 kişi Zika virüsünden dolayı hayatını kaybetti. Yetkililer bu yıl 600 bini aşkın kişinin virüse yakalanmasından endişe ediyor. Bununla birlikte 500 mikrosefali vakası bekleniyor.

Kolombiya, Brezilya’dan sonra en fazla etkilenen ikinci ülke olarak öne çıkıyor. Brezilya’da şimdiden 1,5 milyonu aşkın kişi Zika virüsünü taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün Kanada ve Şili hariç tüm Amerika kıtasına yayılacağı uyarısında bulundu.