Kolombiya Devleti ve FARC’tan BM’ye gözlemci olması talebi

Kolombiya barış görüşmelerinde taraflardan yeni bir adım geldi. Hükümet ve FARC gerillası, önümüzdeki aylar için planlanan barış antlaşmasının BM gözetiminde yürürlüğe girmesi çağrısı yaptı.

3 yılı aşkın bir süredir devam eden Kolombiya barış görüşmelerinde taraflardan yeni bir adım geldi. Hükümet ve FARC gerillası, önümüzdeki aylar için planlanan barış antlaşmasının BM gözetiminde yürürlüğe girmesi çağrısı yaptı.

Küban’nın başkenti Havana’da devam eden barış görüşmelerine ilişkin Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) temsilcileri ortak bir basın açıklaması yayınladı. Birleşmiş Milletler’in (BM) barış antlaşmasının uygulanmasını gözetlemesi talebinin yer aldığı açıklamada ayrıca, Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu’nun (Celac) da BM ile birlikte misyona katılması istendi.

Barış antlaşmasının imzalanması halinde BM Güvenlik Konseyi’nin denetim amaçlı 12 ay görev yapacak bir misyon oluşturmasını talep eden taraflar, bu misyonun silahsız sivil BM görevlilerinden oluşmasını da istedi.

1964 yılından bu yana 220 binin aşkın kişinin yaşamına mal olan Kolombiya iç savaşının sona erdirilmesi için barış görüşmeleri Kasım 2012’den bu yana Havana’da sürdürülüyor. Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun gözetimindeki müzakereler kapsamında kalıcı ateşkes, silahsızlanma, hakikatlerin araştırılması gibi konularda uzlaşı sağlanmıştı.

FARC gerillasının lideri Timoleon Jimenez ile Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Eylül ayıda ilk kez Havana’da bir araya gelmiş ve barış antlaşmasının 23 Mart 2016’da imzalanması konusunda uzlaşmışlardı.

Ancak 13 Ocak’ta FARC’tan yapılan açıklamada, henüz aşılamayan bazı engeller nedeniyle antlaşmanın belirlenen tarihte imzalanmasının neredeyse imkansız olduğu duyurulmuştu.