Kongo’da BM karşıtı gösteriye yönelik operasyonda 48 sivil katledildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Goma bölgesinde Birleşmiş Milletler karşıtı bir gösteriyi engelleme amaçlı askeri operasyonda en az 48 sivil ve 1 polisin öldüğü bildirildi.

AFP’nin yerel kaynaklar ve ordu tarafından bilançolara dayandırdığı haberine göre, Çarşamba günü düzenlenen askeri operasyonda hayatını kaybeden protestocuların sayısı 48 olarak tespit edilirken, 75 kişi yaralandı. Operasyonda 1 polisin de öldüğü bildirildi.

Belgede, "birkaç kesici silahın ele geçirildiği" ve gösteriyi düzenleyen "Uluslara doğru Yahudi ve Mesih'in doğal inancı" mezhebi gurusu Efraimu Bisimwa'nın da "aralarında" olduğu 168 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı.

Goma'nın bir semtinde çekilen ve sosyal ağlarda geniş çapta paylaşılan iki videoda, seçkin bir birliğin üniformasını giyen askerlerin onlarca cansız bedeni askeri bir aracın arkasına attığı görülüyor. Bazı cesetlerin yerde sürüklendiği görüntülere yansıdı.

Goma’da ortaya çıkan ve Kongo’da çok aktif olan demokrasi yanlısı hareket Değişim Mücadelesi (Lucha), ordunun Salı günü Goma'da BM misyonu Monusco'nun ayrılmasını talep eden “silahsız sivillere karşı gerçekleştirdiği katliamın kurbanlarının sayısının 50’ye yakın” olduğunu bildirdi.

Lucha hareketi X (eski Twitter) üzerinde yaptığı açıklamada, "Diğer cesetler özellikle Katindo kampı askeri hastanesinde saklanıyor" diye ekledi.

Lucha hareketinin liderlerinden Bienvenu Matumo, AFP'ye gönderdiği bir videoda "50'den fazla sivilin" katledildiği bu "katliam"ı kınadı.

Bir diğer demokrasi yanlısı aktivist olan Jack Sinzahera, Kongo Silahlı Kuvvetleri’nin mezhebe ait "radyoya saldırı" düzenleyerek "sunucuyu ve beş konuğunu öldürdüğü” ve daha sonra da "kiliseye giderek 56 kişiyi vurduğu" suçlamasında bulundu. Her iki aktivist de cinayetlerle ilgili bağımsız soruşturma talep etti.