Kongo'daki darbe girişimi nedeniyle 34 kişiye idam cezası

Kongo'daki bir askeri mahkeme, darbe girişimine katıldıkları suçlamasıyla 3’ü Amerikalı olmak üzere 37 kişiye idam cezası verdi.

Aralarında bir İngiliz, Belçikalı, Kanadalı ve birkaç Kongolu'nun da bulunduğu 34 sanık, terörizm, cinayet ve suç ortaklığı gibi suçlamalarla idama mahkum edildi. Haziran ayında başlayan davada on dört kişi beraat etti.

21 yaşındaki Marcel Malanga ve Tyler Thompson Jr. ile 36 yaşındaki Benjamin Reuben Zalman-Polun adlı ABD vatandaşlarını temsil eden bir avukat, verilen karara itiraz etmeyi planlıyor. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki bir askeri mahkemenin, ABD vatandaşları da dahil olmak üzere, hükümete karşı 19 Mayıs saldırılarına karıştıkları iddiasıyla bir dizi sanığı ölüme mahkûm ettiğini gördük. DRC'deki yasal sürecin sanıkların mahkemenin kararına itiraz etmelerine izin verdiğini anlıyoruz. Büyükelçilik personeli bu davalara katılıyor. Davalara katılmaya ve gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz" dedi. 

 Mayıs ayında Christian Malanga'nın, başkanlık sarayını ve Başkan Felix Tshisekedi’nin yakın müttefikini hedef alan başarısız darbe girişimi sırasında altı kişi öldürüldü. Kongo ordusu, Malanga'nın saldırıyı sanal medyada canlı yayınladıktan kısa bir süre sonra tutuklanmaya direnirken ölümcül şekilde vurulduğunu söyledi.

Askeri mahkemede kararın okunması ve cezanın açıklanması televizyondan canlı olarak yayınlandı.

Kongo , yetkililerin ülkedeki şiddeti ve militan saldırıları önlemek için çabaladığı bir dönemde, yirmi yıldan uzun süredir devam eden ölüm cezası yasağını kaldırarak bu yılın başlarında  ölüm cezasını yeniden yürürlüğe koydu.