Körfez monarşileri Lübnan Hizbullahı’nı ‘terörist’ ilan etti

Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi, Lübnanlı Şii hareket Hizbullah’ı “terörist örgüt” olarak ilan etti.

Konsey’in Genel Sekreteri Abdullatif Zayani, Hizbullah’ın “düşmanca eylemlerinin” devam etmesi ve “terörist eylemlerde bulunmak üzere Körfez gençlerini saflarına çekmesi” nedeniyle bu kararı aldıklarını açıkladı.

Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşuyor.

Hizbullah’ın “terörist örgüt” ilan edilmesi, iki bölgesel rakip olan İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimin arttığı bir döneme denk geldi.

Suudi Arabistan, Hizbullah’ı gerekçe göstererek Lübnan’a yönelik son zamanlarda tepkisini sertleştirdi. Suudi Krallığı, tüm vatandaşlarından Lübnan’ı terk etmesini ve bu ülkeye seyahat etmemelerini isterken, Lübnan güvenlik güçlerine verdiği 3 milyar dolarlık yardımı da askıya aldı.

Lübnan Hizbullah’ı lideri Hasan Nasrallah, 1 Mart Salı günü yaptığı açıklamada, Riyad’ın Hizbullah ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Lübnan halkını kolektif olarak cezalandırmaması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan, özellikle Suriye ve Yemen’de Şii cephesi ile ideolojik ve hakimiyet savaşı yürütüyor. Yemen, Mart 2015’ten bu yana Suudilerin öncülüğündeki Arap Koalisyonu tarafından bombalanıyor. Hedefte İran destekli Şii Husiler var.  Suriye’de Riyad yönetimi Esad rejimini düşürmek için silahlı grupları her türlü desteği verirken, Tahran ve Hizbullah hareketi Esad’a destek veriyor.