Korsika, tek bir özerklik projesi üzerinde anlaşamadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Korsika parlamentosundan 14 Temmuz’a kadar bir öneri sunmasını istedi. Parlamentodan tek bir özerklik projesi yerine iki proje çıktı.

Korsika Meclisi iki gün olağanüstü oturumun ardından tek bir özerklik projesi konusunda anlaşmaya varamadı. Oylamadan iki proje çıktı. Biri, ulusalcıların neredeyse tam birlik sağladığı bir metin, diğeri ise sağcı muhalefetin önerdiği metin oldu. Her iki proje, Fransız hükümeti ve Macron’a sunulacak.

Şubat ayının sonunda, adanın kurumsal geleceğine ilişkin altı ay süreyle ara verilen tartışmaların yeniden başlaması sırasında, Emmanuel Macron anayasal reform projesine olası değişimleri dahil etmeye hazır olduğunu yinelemişti. Macron, Korsikalı seçilmişler ve İçişleri Bakanlığı’ndan kendisine 14 Temmuz’a kadar “bir öneri sunmalarını” istemişti. Macron ayrıca kırmızı çizgilerini de şöyle tekrarlamıştı: Korsika’yı Cumhuriyet içerisinde kalması ve iki ayrı vatandaş kategorisi oluşturulmasının reddi.

Korsika’da basına kapalı yapılan tartışmaların ardından iki proje oylamaya sunuldu. Birincisi 63 oyun 46’sını aldı ve yürütme konseyinin başkanı Gilles Simeoni’nin otonomi yanlısı çoğunluğu, bağımsızlıkçı muhalefet partisi Core in Fronte ve otonomi yanlısı muhalif parti PNC Avenzemu tarafından kabul edildi.

Bu proje, "Korsika halkının hukuksal olarak tanınması", "Korsika dilinin eş resmi statüsü" ve "Korsika halkı ile toprakları arasındaki bağın ikamet statüsü" aracılığıyla tanınması çağrısında bulunuyor. Varılan siyasi mutabakatın Korsika'da referanduma sunulması ve "Anayasa'da özerkliğe ayrılan bir başlık" olarak yer alması isteniyor.

16 oyu olan sağcı muhalefet grubu Un Soffiu Novu bu projeye karşı oy kullandı. Corsica Libera'dan seçilen tek bağımsızlıkçı Josepha Giacometti ise çekimser kaldı.

Muhalefet grubu U Soffiu Novu'nun önergesi olan ikinci metin, eğitim ve sağlıkta özerk bir yönetim ve vergi aktarımı olmaksızın, Fransız yasalarını Korsika özgüllüklerine basit bir "uyarlama yetkisi" çağrısında bulunuyor. Ulusalcı iki grup bu projeyi reddetti. Sağcı muhalefetin önerisi, kullanılan 63 oydan 39’unu aldı.

Bu iki metne gelene kadar, adanın kurumsal gelişimi için toplamda altı teklif sunulmuştu.