Kraliçe Beatrix tahtını oğlu Alexander’e devretti

Kraliçe Beatrix tahtını oğlu Alexander’e devretti

Hollanda Kraliçesi Beatrix 33 yıldır taşıdığı tacını oğlu Prens Willem Alexander’e bıraktı.

Kraliçe Beatrix’in başkent Amsterdam’daki Kraliyet sarayında feragat belgelerini imzalaması ile oğlu Willem-Alexander 123 yıl sonra ülkenin ilk Kralı oldu.

Devir için düzenlenen törende 31 şahidin de belgeleri imzalaması ardından Beatrix, oğlu Willem-Alexander’ı Kraliyet Sarayı balkonundan, meydanda biriken binlerce kişiye ülkenin yeni Kralı olarak takdim etti.

Willem-Alexander günün ilerleyen saatlerinde, Amsterdam Dam Meydanı’nda Kraliyet Sarayı’nın hemen yanında bulunan Yeni Kilise’de (De Nieuwe Kerk) düzenlenecek merasim ile Kral tacını alacak.

Akşam ise bir balo düzenlenecek. Etkinliklere İngiltere, İspanya ve Danimarka kraliyet aileleri de katılacak.

Taht devrinin ülkede Kraliçe günü olan 30 Nisan’da yapılması nedeniyle ülke çapında kutlamalar yapılıyor. Kutlamanın en büyüğünün yapıldığı Amsterdam’a gün içinde 1 milyon üzerinde kişinin gelmesi bekleniyor. Güvenlik önlemlerinin yoğun olduğu Dam Meydanı şimdiden dolup taşarken, kentin diğer bölgelerin hemen hemen tümünde, vergi uygulanmadığı için halk eski veya kullanmadığı eşyalarını sokakta kurdukları küçük standlarda satışa çıkarmış durumda. Kentin tüm işlek caddelerinde festival havası hakim.