Küba’da ‘Rusya bağlantılı’ 17 kişi gözaltına alındı

Küba İçişleri Bakanlığı, Ukrayna’da savaşmak üzere Küba’da adam toplamaya çalıştıklarından şüphe edilen Rusya bağlantılı 17 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Küba hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada "Rusya'da yaşayan Küba vatandaşlarını ve hatta Küba’da yaşayan bazı vatandaşları Ukrayna'daki askeri operasyonlara katılan askeri güçlere dahil etmek için Rusya'dan faaliyet yürüten bir insan kaçakçılığı ağını etkisiz hale getirmek ve dağıtmak" için çalıştıklarını duyurmuştu.

Soruşturmadan sorumlu César Rodriguez, perşembe günü yaptığı açıklamada şimdiye kadar 17 kişinin gözaltına alındığını belirtti ancak uyrukları hakkında bilgi vermedi. Rodriguez, gözaltına alınanlardan birinin “bu faaliyetlerin iç örgütleyicisi” olduğunu sözlerine ekledi. Başka iki kişinin de eleman temin eden kişiler olarak tespit edildikleri kaydedildi.

Soruşturmaya ilişkin bir açıklama da savcılıktan geldi. Savcılık adli makamlardan gelen "insan kaçakçılığı, paralı askerlik (ve) yabancı bir devletten düşmanca eylemler" şeklindeki suçlamaları değerlendirdiklerini bildirdi. Bu suçlamalar 30 yıl hapis, ömür boyu hapis ve hatta ölüm cezalarına götürebiliyor.

Sözkonusu Rusya bağlantılı hücre tarafından Ukrayna’da savaşmak üzere “işe alınan” iki gencin babası devlet televizyonuna çıkarak oğullarından birinin temmuz ayında Küba’dan ayrılmayı başardığını, diğerinin ise Küba'daki yetkililerin elinde olduğunu söyledi.

Amerikan medyası da iki gencin durumuna dikkat çekerek, bunların Facebook üzerinden örgütlendirildiklerini ve kendilerine Ukrayna'da Rus ordusunda duvar ustası olarak çalışma teklifinde bulunularak kandırıldıklarını yazdı. Gençlerin 19 yaşında olduğu belirtildi.

Başka tanıklar ise doğrudan Rus silahlı kuvvetleri tarafından işe alındıklarını iddia ediyor. Küba hükümeti Moskova ile herhangi bir suç ortaklığında bulunmadıklarını bildirdi.