Küresel ısınmada en ‘samimi’ 4 ülke

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen COP21 iklim zirvesi devam ederken, gelişmiş ülkelerin vaatlerinin birçok gelişmekte olan ülkeye oranla yetersiz olması dikkat çekiyor.

Küresel ısınmanın en fazla 2 dereceyle sınırlandırılması amacıyla Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen COP21 iklim zirvesi devam ederken, gelişmiş ülkelerin vaatlerinin birçok gelişmekte olan ülkeye oranla yetersiz olması dikkat çekiyor.

Climat Action Tracker adlı bilim insanlarının oluşturduğu kuruluşa göre, küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların azaltılmasına yönelik çabalarda önde gelen dört ülke Bhutan, Etiyopya, Kosta Rika ve Fas.

Çin ile Hindistan arasında küçük ve yoksul bir ülke olan Bhutan’da 2012 yılında kral Jigme Singye Wangchuck tarafından açıklanan iklim hedefleri dikkat çekiciydi. Kral, ülkesinin dünyada ‘yüzde 100 biyolojik’ olan ilk ülkesi olacağını vurgulamıştı.

Bir önceki kral tarafından 1972 yılında Bhutan’da ‘milli gelir’ yerine ‘milli mutluluk endeksi’ terimi kullanılacaığı vaat edilmişti.

Yüzde 70’i ormanlarla kaplı Bhutan’da atmosfere salınan karbondioksit (CO2) oranı oldukça az. Bhutan’daki elektrik üretiminin yüzde 100’ü hidroelektrik santrallerinden sağlanırken, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına da yöneliniyor.

38 bin kilometrekarelik alanda 750 bin kadar kişinin yaşadığı Bhutan’ın önündeki en önemli zorluk ise, ekonomik büyümesini arttırma çabalarıyla paralel olarak çevreyi korumak olacak.

Orta Amerika ülkesi Kosta Rika da Climat Action Tracker tarafından ‘çevreyi korumaya yönelik çabaları takdir edilecek’ ülkekler arasında gösteriliyor. Topraklarının dörtte biri ‘koruma altındaki ekolojik bölge’ ilan edilen Kosta Rika, 2021 yılına kadar karbondan tümüyle kurtulmayı hedefliyor.

Kosta Rika’nın atmosfere salınan gazları 2030 yılına kadar 2012 yılına oranla dörtte bir oranında geriletme hedefi de bulunuyor. Ancak Kosta Rika’nın küresel ısınmayla mücadele hedeflerini daha başarılı kılabilmesi için gelişmiş ülkelerden mali yardım talebi de var.

Climat Action Tracker’e göre dünyanın ekolojik çabaları en dikkat çeken bir diğer ülkesi ise Doğu Afrika ülkesi Etiyopya. 1,1 milyon kilometrekarelik ve 97 milyonluk nüfusuna rağmen küresel ısınmaya yol açan sera gazlarında çok küçük bir payı olan Etiyopya, gaz salınımını 2030 yılına kadar yüzde 64 oranında azaltmayı vaat ediyor.

Etiyopya’nın hedefine ulaşmak amacıyla önüne koyduğu proje ise, ülkede yoğun olan güneş ışınlarını kullanarak yenilenebilir enerji payını yükseltmek. Etiyopya da, Kosta Rika gibi uluslararası mali yardıma ve teknoloji transferine ihtiyaç duyuyor.

Önümüzdeki yıl yapılacak iklim zirvesi COP22’ye ev sahipliği yapacak olan Fas ise, 2030 yılına kadar gaz salınımlarını yüzde 13 oranında azaltmayı vaat ediyor. Fas’ın en önemli hedefi, 2025 yılına kadar elektrik üretiminin yarısını yenilenebilir enerjilerden elde etmek. Ayrıca Uwarzazate kentinde dünyanın en büyük güneş enerjisi santralinin 2020 yılına kadar bitirilmesi hedefleniyor.