Kuzey Karolina’da 45 yılda 7600 siyahi kısırlaştırılmış

ABD’nin özellikle Kuzey Karolina eyaletinde 1929-1974 yılları arasında özellikle siyahileri hedef alan bir kısırlaştırma politikasının uygulandığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin yapılan araştırmada bu durum soykırım olarak nitelendirildi.

ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde devlet politikası olarak 1929-1974 yılları arasında 7600 kadın, erkek ve yaşı 10’a kadar inen çocukların kısırlaştırıldığı belirtiliyor. Konuya ilişkin yayınlanan araştırmada bu uygulama soykırım olarak nitelendirildi.

7600 kadın, erkek ve çocuğun tıbbi müdahalelerle kısırlaştırıldığı ve söz konusu programın da “kamu yararına”, “düşünce olarak zayıf olan kişilerin” üremesinin önüne geçmek olduğu belirtiliyor.

Söz konusu tıbbı müdahalelerin zorla yapıldığı, çok çocuğu olan kadınların da doğum kontrol yöntemi olmadığı için kabul ettiği de araştırmada kaydedildi.

American Review of Political Economy’de yer alan araştırmaya göre, 1958-1968 yılları arasında toplam 2100 kişi kısırlaştırıldı.

Araştırmanın yazarları kısırlaştırma politikasının özellikle siyahi kesimin işsiz olduğu döneme denk getirildiğine de dikkat çekerken, beyazlar ya da farklı toplum kesimlerinin de benzer sorunlar yaşasa bile böylesi bir uygulamaya maruz kalmadığını vurguladı.

Araştırmanın ortak yazarlarından Duke Üniversitesi profesörlerinden William Darity Jr. “Kuzey Karolinya eyaletinde siyahi topluma yönelik uygulanan bu kısırlaştırma politikası soykırımdır” dedi.