Lakhdar Brahimi, Esad ile görüştü

Lakhdar Brahimi, Esad ile görüştü

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliði özel temsilcisi Lakhdar Brahimi, Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad ile gerçekleştirdiði görüşme ardından, çatışma taraflarının “endişe verici” duruma son vermek için bir anlaşmaya varılmasını istedi.

Eylül ayında Kofi Annan’ın istifası ardından yerine geçen Lakhdar Brahimi, Esad ile görüşmesi ardından Şam’da kaldıðı otelde basına yaptıðı açıklamada, gelecek için girişilecek çok sayıda etap konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Suriye’deki krizin halen endişe verici olduðunu belirten Cezayirli diplomat Brahimi, tüm tarafların “Suriye halkının özlem duyduðu” bir çözüm lehine açıklamada bulunmasını umduðunu belirtti. Brahimi, “Sayın Esad durum hakkında görüşünü ifade etti. Ben de bölgedeki ve dışındaki yöneticilerle yaptıðım görüşmelerin sonucunu paylaştım” dedi.



Krize bir çözüm bulmak umuduyla Pazar günü Suriye’ye ziyarette bulunan Brahimi, öncesinde ise özellikle Amerikan ve Rus yöneticilerle görüşmüştü. Brahimi’nin Suriye’ye son ziyareti Ekim ortasında gerçekleşmişti. Brahimi, görüşmelerinde Kurban bayramında ateşkes saðlanmasını müzakere etmişti, ancak ateşkes birkaç saat içinde bozulmuştu.