Lavrov: Türkiye'deki Patriotlar Ýran'a karşı

Lavrov: Türkiye'deki Patriotlar Ýran'a karşı



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun Türkiye’ye önümüzdeki haftalarda yerleştirmeyi planladıðı Patriot füze bataryalarının Ýran’a karşı olduðunu söyledi.

Rusya Today televizyon kanalına mülakat veren Lavrov, Türkiye’ye Patriot füzelerinin yerleştirilmesi konusunda, “Uzmanlara göre bu füzeler, eðer Suriye topraklarından yapılan atışlara yönelik olsaydı, farklı bir şekilde konumlandırılırlardı. Bu füzelerin açıklandıðı üzere varsayılan konumlandırılmaları, ‘Ýran tehdidine’ karşı koymak amacıyla yerleştirilen ABD füze kalkanına dahil olan bir Amerikan radarını koruması gerektiðini gösteriyor” dedi. Lavrov, “Eðer durum buysa, daha risklidir, zira ek gerilimler yaratıyor” diye ekledi.

Türkiye, Suriye ile olan 900 km boyunca kendisini koruyabilmek iddiasıyla 21 Kasım günü NATO’dan resmen Patriot hava savunma sistemleri istedi. NATO Genel Konseyi bu talebe 4 Aralık günü beklendiði gibi yeşil ışık yaptı. Türkiye’ye, ABD, Almanya ve Hollanda’dan gelecek olan toplam altı Patriot bataryası yerleştirilecek. NATO, Ocak sonunda bu bataryaların operasyonel olacaðını açıklamıştı.

NATO 22 Aralık günü yaptıðı bir açıklamada Türkiye’yi olası Suriye tehditlerine karşı korumak adına karadan havaya Patriot füzelerinin “önümüzdeki haftalarda” yerleştirileceðini bildirdi.

Açıklamada, patriotların ne uçuşa yasak alan ne de herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyeceði belirtilirken, “Amacı Türkiye’ye yönelik tüm tehditleri caydırmak, Türk nüfusu ve topraklarını savunmak, NATO’nun güney doðu sınırındaki krizi hafifletmeyi saðlamaktır” denildi.

ABD, Almanya ve Hollanda, Patriot bataryaları ile birlikte her biri 400’e yakın asker Türkiye’ye konumlandıracak. NATO’ya göre Almanya bataryalarını Maraş’ta, Hollanda Adana’da, ABD ise Antep’te yerleştirecek. Alman askerleri hazırlık için Pazartesi akşamı Türkiye’ye geldi.

Karadan havaya Patriot füzelerinin üreticisi Lockheed Martin’e göre Patriotlar, taktik balistik füzeler, seyir füzeleri ve uçakları imha edebilir.

Ýran Genelkurmay Başkanı da geçtiðimiz günlerde Türkiye’ye Patriot yerleştirilmesinin bir dünya savaşına hazırlık olduðunu söylemişti.