Le Monde yolsuzluk operasyonunda İran bağlantısına dikkat çekti

Le Monde yolsuzluk operasyonunda İran bağlantısına dikkat çekti

Türkiye'de AKP hükümetine yönelik yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına yer veren Fransız Le Monde gazetesi, şarkıcı Ebru Gündeş'in eşi İranlı Azeri "iş adamı"na dikkat çekti. Gazete, yaptırım kararlarının ihlal edilerek Türkiye ile İran arasında yapılan para ve altın transferlerine işaret etti.

Guillaume Perrier imzalı haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP çevresini vuran yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun şüphelilerinden biri olan 29 yaşındaki İranlı Azeri iş adamına yer verdi.

Yolsuzluk skandalının artık İran'a da uzandığına belirten gazete Reza Zarrab'ın Batı'nın İran'a yönelik yaptırımlarına rağmen Türkiye ile İran arasında para transferlerini gerçekleştirdiğinden şüphelenildiğini kaydetti. 

Zarrab'ın Türkiye'deki faaliyetlerinin son iki yılda olağanüstü bir şekilde arttığına işaret eden gazete, "İş adamının, Avrupa Birliği ve ABD'nin uyguladığı mali ambargoyu ihlal ederek İran'a 60 milyon dolar aktardığı ve İran Merkez Bankası'ndan para aldığından şüphe ediliyor" diye yazdı.

İran'a yönelik yaptırımlardan sonra bu ticaretin büyüdüğünü belirten gazete, Türkiye'nin özellikle İran petrol ve gazının satışı karşılığında para ve altın ihraç etme platformu görevi gördüğünü ifade etti.

Ankara'nın 2012'den bu yana İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'n 12 milyar dolar altın ihraç ettiğini belirten Le Monde, bunun da bir yılda yüzde bin 200'lük bir artışa denk geldiğini kaydetti.  "Altın karşılığında gaz" ticaretinin enerji notlarını düzenlemeye yaradığını yazan gazete, hissesinin çoğunluğu kamuya ait olan ancak bir çok Amerikalı şirketin de ortak olduğu Halk Bank'ın arayüzey rolü oynadığını iddia edildiğini belirtti.

Amerikalı bir grup senatör tarafından da Halk Bankası'nın parmakla işaret edildiğine yer veren Le Monde, ancak Nisan ayında Halk Bank'ın İran'a yönelik bu transferleri yalanladığını ifade etti. Le Monde, 2010'da Wikileaks belgelerinde Erdoğan'ın çevresi ile İran'daki gaz endüstrisi arasındaki geniş ticari işbirliğine dikkat çekildiğini de hatırlattı.