Libya’da fırtına: Durum felaket, her yerde cesetler var

Libya’yı vuran Daniel fırtınasının yol açtığı sel felaketlerinde ilk yardım servislerine göre 2 bin 300’ü aşkın kişi öldü, binlerce kişi yaralandı, binlercesi de kayıp.

Kızılhaç ve Kızılay'a göre pazar ve pazartesi günleri Libya üzerinden geçen şiddetli "Daniel" fırtınası "muazzam" sayıda insanın ölümüne yol açtı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Derna'da acil servisler, en az 2 bin 300 kişinin öldüğünü ve ülke genelinde binlerce kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Özellikle 100 bin nüfuslu Derna şehri fırtınadan ağır etkilendi. Sivil Havacılık Bakanı ve acil durum komitesi üyesi, "Durum felaket. Her yerde cesetler var, denizde, vadilerde, binaların altında" dedi.

Acil servis sözcüsü 2 bin 300 ölü, 7 bin yaralı ve 5 bin kayıp olduğunu açıkladı.

Kızıl Haç da dahil olmak üzere diğer kaynaklar ülkedeki kayıp sayısını en az 10 bin olarak verdi.

Küçük Wadi Derna nehri üzerindeki iki ana baraj patlayarak büyük çamur seline dönüştü, köprüleri yıktı ve birçok binayı ve sakinlerini önüne kattı.

Bölge sakinleri tarafından çekilen ve sosyal ağlarda yayınlanan görüntüler, felaketin korkunç boyutlarda olduğunu gösteriyor.

Libya Kızılayı, insani ihtiyaçlar Kızılay’ın ve hatta hükümetin kapasitesini çok aştığını belirtti.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ihtiyaçları karşılamak üzere bir acil yardım çağrısında bulunacak.