Libya’da sel felaketleri: En az 150 ölü

Libya’nın doğusunu son günlerde vuran şiddetli yağışların yol açtığı sellerde en az 150 kişinin öldüğü bildirildi.

Ülkenin doğusundaki Bingazi’de bulunan paralel yürütmenin başkanlık sözcüsü Muhammed Masud, "Libya'nın doğusundaki Derna, Cebel El-Ahdar bölgeleri ve El-Marj banliyösünde Daniel fırtınasının neden olduğu sel sonucu en az 150 kişi hayatını kaybetti" dedi.

Uzmanlar tarafından "düşen su miktarı açısından aşırı bir fenomen" olarak tanımlanan Daniel adlı fırtına son günlerde Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'ı da vurdu ve en az 27 kişinin ölümüne neden oldu.

Libyalı sözcü, fırtınanın ayrıca "altyapı ve özel mülklere önemli maddi hasar" verdiğini belirtti.

"Daniel" fırtınası pazar günü öğleden sonra Libya'nın doğusunu, özellikle de Cebel el-Ahdar'ın (kuzeydoğu) kıyı kasabaları ile sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve okulların kapatıldığı Bingazi'yi vurdu.

Bölge zaten birkaç gündür sağanak yağmurun etkisi altındaydı. Kurtarma ekipleri pazar günü, Trablus'un 900 km doğusunda bulunan 100 bini aşkın nüfuslu Derna'ya gönderildi. Sözcü Masud'a göre Libya'nın doğusundaki yetkililer "bu kasabadaki kurtarma operasyonları sırasında 9 askerle irtibatı kaybetti".

Libya'nın doğusunda üslenen parlamento tarafından atanan paralel hükümet Derna'yı pazartesi günü "afet bölgesi" ilan etti. Yetkililere göre yüzlerce kişi hala ulaşılması zor bölgelerde mahsur kalmış durumda.

Afrika'nın en zengin petrol rezervlerine sahip olan Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin NATO tarafından kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaosa içerisinde bulunuyor. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bölünmeler devam ediyor.