Libya’daki felakette binlerce ölü ve kayıp

Libya'nın doğusunda Daniel fırtınasının yol açtığı sel felaketlerinde yüzlerce, hatta binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Ülkenin doğusundaki paralel hükümetin başkanı Usame Hammad yerel medyaya yaptığı açıklamada 2 bin kadar kişi hayatını kaybetti, binlercesi de kayıp.

Ülkenin doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu sözcüsü de Derna kentinde en az 2 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Sözcü Ahmed Mismari düzenlediği basın toplantısında Akdeniz kentinin yukarısındaki barajların patladığını ve şiddetli sellere neden olduğunu belirtti. Mismari, ayrıca 5 bin ile 6 bin arasında kişinin de kayıp olduğunu ifade etti.

Libya'nın doğusundaki başlıca şehir olan Bingazi'deki Kızılay Başkanı ise daha ihtiyatlı yaklaşarak Derna'da ölü sayısının 250'ye ulaşabileceğini söyledi.

Mevcut durumda hiçbir hastane kaynağı veya kurtarma ekipleri, hükümetin verdiği bilançoyu doğrulamadı.

Daniel fırtınası özellikle Derna, Cebel El-Ahdar bölgeleri ve El-Marj banliyösünü vurdu.

Uzmanlar tarafından "düşen su miktarı açısından aşırı bir fenomen" olarak tanımlanan Daniel adlı fırtına son günlerde Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'ı da vurdu ve en az 27 kişinin ölümüne neden oldu.

Doğuyu kontrol eden parlamento üç günlük ulusal yas ilan etti. Trablus merkezli hükümetin başkanı Abdulhamid Dbeibah da etkilenen tüm kentlerde üç günlük yas ilan etti.

Afrika'nın en zengin petrol rezervlerine sahip olan Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin NATO tarafından kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaosa içerisinde bulunuyor. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bölünmeler devam ediyor