Libya’dan Türkiye’ye ‘burs’ yolsuzluğu ifşa oldu

Libyalı yetkililer, üst düzey devlet görevlilerinin birçok akrabasının yararlandığı Türkiye'deki “cömert” burslarla ilgili ifşaların yol açtığı tepki ardından soruşturma başlattı.

İnternet kullanıcıları ve gazeteciler, 2023'te Türkiye'de okumak için aylık 2.000 ila 3.000 euro arasında değişen burslar alan yaklaşık 1.900 kişinin isimlerine bakarak tepkilerini ifade etti.

Listelerde tam isimleri olmadan ulusal kimlik numaraları görünen yararlanıcıları belirlemek için araştırma daha da derinleştirildi. Yapılan araştırmada, bu kişilerin bakanların, üst düzey devlet görevlilerinin veya milis liderlerinin akrabaları olduğu ortaya çıktı.

Bu ifşalar öfke dalgasına yol açarken, Türkiye'de eğitim ödeneğinden yararlanan bazı kişilerin fiilen Libya’da yaşadıkları da belirlendi.

57 İLA 74 YAŞINDA ÖĞRENCİ BURSU ALANLAR VAR

Africanews ve AFP’nin haberine göre burslardan faydalananların bazılarının yaşı ve profili skandalı körükledi. Örneğin, 57 ve 70 yaşındaki iki erkek kardeşe, masrafları devlet tarafından karşılanmak üzere sırasıyla 10 ve 15 aile üyesi tarafından refakat ettiği tespit edildi.

Şaşırtıcı bir başka profil ise şöyle: Türkiye'de bilgisayar bilimi okumak için ayda 2.700 dolardan fazla burs alan 74 yaşındaki bir kadın.

İnternet kullanıcıları, sosyal ağlarda yaptıkları ifşalarda bu kişinin etkili bir Libyalı şahsiyetin akrabası olduğunu belirtti.

Tepkilerle karşı karşıya kalan Trablus merkezli hükümet başkanı Abdülhamid Dbeibah Perşembe günü "yararlanıcı listelerini gözden geçirmek ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından uygulanan seçim mekanizmalarını doğrulamaktan sorumlu bir soruşturma komisyonu" kurulduğunu duyurdu.

Başsavcılık da soruşturma açıldığını ve tartışmalı listelerde yer alan "öğrenciler"e Türkiye'de verilen bursların, soruşturma sonuçlanana kadar askıya alındığını duyurdu.

Savcılık Facebook'ta yaptığı basın açıklamasında, listelerde her üç ayda bir toplam 14 milyon eurodan fazla ödeme yapılan "1.895 bursiyerin" yer aldığını bildirdi.