Libya siyasi uzlaşıdan uzaklaşıyor mu?

Libya'nın, uluslararası toplum tarafından tanınan Tobruk Meclisi, Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen çözüm görüşmelerini boykot etme kararı aldı.

Libya'nın, uluslararası toplum tarafından tanınan Tobruk Meclisi, Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen çözüm görüşmelerini boykot etme kararı aldı.

Meclis yetkililerinin Pazartesi günü yaptığı açıklama ile Tobruk Meclisi'nin Libya görüşmelerini boykot kararı bildirildi. 

Uzlaşma görüşmelerinin yeni turunun, Perşembe günü Fas'ta başlaması planlanıyordu. Tobruk Hükümetine yakın haber ajansı LANA, boykot kararını doğruladı.

Ancak, ismini vermek istemeyen başka bir milletvekili Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, Tobruk Meclisi'nin görüşmelerdeki temsilcisi Abu Bakr Baeira'yı fikir alış verişinde bulunmak üzere geri çağırdığı bildirildi.

Baeira, kabul edilemez bu hareketi, Libya'nın çıkarlarını gözetmediği iç kişisel memnuniyetsizliğini dillendirmişti. Fas'ta, görüşmelerin yapılmasını bekleyen Baeira, politik diyaloga zarar verecek olan bu kararı şaşkınlıkla karşıladığını ifade etti.

Birleşmiş Milletler, ülkede aylardır süren çatışmaları sonlandırmak için Eylül ayından beri müzakere görüşmeleri yürütüyor.

Birleşmiş Milletler gözetiminde yürütülen müzakerelere Trablus'ta bulunan ve uluslararası tanınırlığı olmayan Ulusal Meclis'in temsilcileri de katılıyordu.  İki rakip hükümet arasında aylardır süren savaş nedeniyle Libya yönetilemez bir hal aldı.

Geçen Perşembe BM Güvenlik Konseyine konuşan Libya özel temsilcisi Bernardino Leon, Libya'daki krizin sadece politik yollarla çözülebileceğini söylemişti. Anca Leon'un tarafları uzlaşma için sayısız girişimi şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlandı.

Geçtiğimiz hafta yapılan BM Güvenlik Konseyi Libya özel oturumunda, Libya'ya askeri müdahale ve silah yardımı seçeneklerinin masada olmadığına ve taraflar arasında politik bir uzlaşmanın zorunlu olduğuna karara verilmişti.