Libya'ya askeri müdahale tartışması: Vakit daralıyor mu?

Libya'da 2011'deki NATO müdahalesi ardından kaos giderek derinleşirken, yeniden müdahale için çağrılar arttı. Ancak bu konuda uluslararası bir konsensüs henüz oluşmuş değil.

Libya'da 2011'deki NATO müdahalesi ardından kaos giderek derinleşirken, yeniden müdahale için çağrılar arttı. Ancak bu konuda uluslararası bir konsensüs henüz oluşmuş değil.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya'da DAİŞ vahşet örgütü ve yerel milis güçlerinin birleşebileceğine dikkat çekerek, zamanın daraldığını belirtti.

Gentiloni, çok geç olmadan uluslararası toplumun hızlı hareket etmesi gerektiğini söylerken, "Zaman sonsuz değildir ve siyasi bir çözümün süresi dolabilir" diye uyardı.

Bakan, "Libya krizine tek çözüm siyasidir" diyerek, ne macera ne de haçlı seferi istemediklerini söyledi.

MALTA: ACİLEN MÜDAHALE EDİLMELİ

Malta Başbakanı Joseph Muscat ise düzenin sağlanması adına Libya'ya acilen müdahale edilmesi çağrısında bulundu.

Maltalı "One" radyosuna konuşan Başbakan Muscat, Libya'nın iflas etmesini engellemenin tek yolunun Birleşmiş Milletler destekli bir müdahale olduğunu savundu.

"Ellerimiz kollarımız bağlı oturarak, durumun iyileşmesini bekleyemeyiz" diyen Malta Başbakanı, ülkesinin Libya'daki radikal dinci tehdidiyle doğrudan karşı karşıya olduğunu söyledi.

Muscat, özelikle artan göçmen akışına dikkat çekerek "Ama gerçek tehlike Akdeniz bölgesinin tümü üzerinedir" dedi.

KİM MÜDAHALEDEN YANA KİM DEĞİL?

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti de Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Libya'ya müdahale durumunda, binlerce asker göndererek buna öncülük edebileceklerini bildirmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fattah El Sisi, 17 Şubat Salı günü, Libya'ya müdahale için BM Güvenlik Konseyi'nin karar çıkarmasını istedi. Sisi, Libya'da kötüleşen durumun sadece Mısır'ı tehdit etmediğini söyledi.

Şu ana kadar Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Malta ve Sahil G5'i müdahaleden yana tavır koymuş bulunuyor. Sahil G5'i, Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad ülkelerinden oluşuyor.

Libya'da savaş ve insanlık suçlarına bulaşan radikal dinci grupları destekleyen Türkiye ve Katar, çekinceli bir tutuma sahip.

Avrupa Birliği ve Arap Birliği, askeri müdahaleye başvurmadan ortak bir eylemden yana tavır belirledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya krizine ilişkin bugün toplanması bekleniyor.