Londra’da nükleer karşıtı eyleme 60 bin kişi katıldı

Britanya’nın başkenti Londra’da on binlerce kişi hükümetin deniz altı filosunu modernize etme programını protesto etti.

Britanya’nın başkenti Londra’da on binlerce kişi hükümetin deniz altı filosunu modernize etme programını protesto etti.

İngiliz hükümeti, nükleer caydırıcılık programı Trident’i yenilemek istiyor. Buna karşı binlerce kişi Londra sokaklarına çıktı.

Büyük yürüyüşün organizatörlerinden biri olan "Campaign for Nuclear Disarmament" (Nükleer Silahsızlanma Kampanyası), 60 bin kişinin yürüyüşün son durağı Trafalgar Square’da bir araya geldiğini bildirdi.

Eylemciler “Bomba değil kitap” ve “nükleer değil otobüs” gibi tepkiler içeren döviz ve pankartlar taşıdı.

Bir sivil topum örgütü olan “Nükleer Silahsızlanma Kampanyası” Başkanı Kate Hudson, yürüyüşün başında “Kamu muhalefeti giderek daha güçleniyor. Bu basit bir nükleer karşıtı toplantı değildir. Bu eylem, tepkinin tüm boyutlarını gösterecek” dedi.

Eylem katılan İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon ile İşçi Partili muhalefet lideri Jeremy Corbyn, nükleer modernizasyon programının “ahlaksız” olduğu tepkisinde bulundu.

Yeşiller Partisi eski lideri Caroline Lucas da, program için “Soğuk Savaş’ın kutsal emaneti” diye tepki gösterdi.

Hükümetin bu yıl içerisinde karar alması bekleniyor. Dört adet Trident nükleer denizaltının, en az 57 milyar dolarlık bir maliyetle modernize edilmesi planlanıyor.

Başbakan David Cameron hükümeti, İskoçya’nın batısındaki Faslan’da bulunan eski nükleer filonun yenilenmesini istiyor. Dört denizaltının yerine yenileri konulacak. Mevcut denizaltılardan biri dünyanın bir yerlerinde 24 saat kesintisiz faaliyette bulunuyor. Successor isimli yeni denizaltıların 2030’lu yılların başlarında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Hükümet, bu denizaltıların ulusal güvenlik için hayati önemde olduğu ve bu dönemde buna karşı çıkmanın “düşmanlara” yarayacağını iddia ediyor.

İşçi Partisi lideri, nükleer programı ortadan kaldırmak istiyor ancak partisi içerisinde ortak bir görüş oluşmuş değil. Corbyn’in tutumu, partisinin tümü tarafından benimsenmiyor. Corby, yürüyüşte “Ben, nükleersiz bir geleceğe inandığım için buradayım” dedi.

İskoçya Ulusal Partisi SNP, İşçi Partisi’ne göre kendi içerisinde daha bütünlüklü bir duruş sergiliyor. Partinin lideri Nicolas Sturgeon, “Nükleer karşıtlığı bir norm haline geldi ve nükleer silahlara sahip olmak ise bir istisna oldu” diye konuştu.