Londra göçmen anlaşması için Ankara’ya ne kadar rüşvet verdi?

Birleşik Krallık, kaçak göçle mücadele kapsamında “insan taciri ağlarını ezmek” için Türkiye ile bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Ancak yetkililer bu anlaşma karşılığında Ankara’ya ne kadar para verdiklerini açıklamayı reddetti.

Salı akşamı duyurulan anlaşma özellikle Londra’nın desteği ile Türk polisi tarafından bir merkez kurulmasını öngörüyordu. Anlaşma kapsamında iki ülke arasında göç alanında veri paylaşımının kolaylaştırılacağı belirtildi.

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, “Açık bir şekilde söylediğim gibi, insan taciri ağlarını ezmek ve gemileri durdurmak için her şeyi yapmamız gerekiyor” dedi.

Braverman, “Yakın bir dost ve müttefik olan Türkiye ile ortaklığımız, servislerimizin bu uluslararası meselede birlikte çalışmasını sağlayacaktır” diye ekledi.

İngiltere’de ağır bir hayat pahalılığı krizi yaşanıyor ve bir yıl içinde seçimlere gidilecek. İktidardaki muhafazakar parti açısından belirleyici olan bu seçimler öncesi, kaçak göçle mücadele öncelik haline getirildi.

Çarşamba günü konuya ilişkin bir açıklama yapan Göç Bakanı Robert Jenrick, hükümetin Türkiye’ye bu anlaşma kapsamında ne kadar para verdiğini açıklamayı reddetti.

GB News televizyon kanalına konuşan Jenrick, “Bu bir para meselesi değildir. Her şeyden önce bir istihbarat ve bilgi paylaşımıdır sözkonusu olan” iddiasında bulundu. Anlaşma Türkiye’nin de benzeri görülmemiş bir ekonomik krizden geçtiği döneme denk geldi. Ankara’nın Batılı ülkelere karşı göçmenleri nasıl şantaj aracı olarak kullandığı bir artık bir sır değil.