Lübnan’daki Filistin kampında çatışma: 20 yaralı

Lübnan’ın güneyindeki Filistin mülteci kampı Ayn el-Hilve’de yaşanan çatışmalarda 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan ulusal haber ajansına göre İslamcı gruplarla, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğindeki El Fetih örgütü savaşçıları kampta birbiriyle çatıştı.

Çatışmalar nedeniyle Perşembe akşamı onlarca aile çocukları ile birlikte kampın kuzey kısmına kaçarken, bazıları yakındaki bir camiye sığındı.

Yerel medyaya göre çatışmada otomatik silahlar ve roketatarlar kullanıldı. Cuma sabahı da aralıklı olarak devam eden çatışmalarda 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Uzun süredir devam eden bir anlaşma uyarınca Lübnan ordusu, güvenliğin Filistinli gruplar tarafından sağlandığı Lübnan'daki Filistin kamplarında konuşlanmıyor.

Temmuz ayı sonunda da benzer çatışmalarda 13 kişi ölmüştü. 29 Temmuz’da başlayan çatışmalar 15 gün boyunca sürmüştü. Olaylar küçük bir İslamcı grubun bir üyesinin ölümünün ardından patlak vermişti. Daha sonra da aralarında bir askeri yetkilinin de bulunduğu 5 El Fetih üyesi pusuya düşürülerek öldürülmüştü.

El Fetih, pusu kuranların Filistinliler arası bir komiteye teslim edilmeleri için perşembe gününe kadar süre vermişti ancak bu talep yerine getirilmedi.

Suriye'deki savaştan kaçan binlerce Filistinlinin yanı sıra 54 bin Filistinli mülteciye ev sahipliği yapan Ayn el-Hilve'de rakip gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.

Lübnan'da 450 binden fazla Filistinli Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Kurumuna (Unrwa) mülteci olarak kayıtlı, ancak BM tahminlerine göre kitlesel göç nedeniyle Lübnan'da yaşayanların gerçek sayısı mevcut durumda 250 bin civarında.