Macaristan’dan yüzlerce mülteciye gereksiz sınırdışı işkencesi

Sonbahar ve kış aylarında on binlerce mülteciyi sınırdan geri çeviren Macaristan’da ülkeye girmeyi başaran mültecilere yönelik yargı işkencesi devam ediyor.

Sonbahar ve kış aylarında on binlerce mülteciyi sınırdan geri çeviren Macaristan’da ülkeye girmeyi başaran mültecilere yönelik yargı işkencesi devam ediyor. Bugüne kadar ülkeye giriş yapan mültecilerden 800 kadarının yargılandığı ve aylar süren gereksiz bir sınırdışı hapsine mahkum edildiği bildiriliyor.

Yaz aylarından itibaren Balkanlar üzerinden Batı Avrupa’ya geçen 1 milyonu aşkın mültecinin önemli bir kısmı Macaristan’dan transit geçiş yapmıştı. Büyük oranda transit geçişte kullanılmasına rağmen Macaristan hükümeti sınırlara çektiği tel örgülerle mültecileri engelliyor.

Ancak buna rağmen Macaristan hükümeti mültecileri yargı yoluyla anlamsız bir biçimde cezaevine mahkum ediyor. Bugüne kadar tel örgüleri aşarak ülkeye giren 800 kadar mülteciye dava açılırken, 770 kadarına ise sınırdışı cezası verildi.

Fakat mültecilerin çoğu Sırbistan’dan geliyor ve bu ülkenin mültecileri geri kabul etmemesi nedeniyle de sınırdışı cezaevlerinde tutulmaya devam ediyorlar. Sınırdışı edilemedikleri için ise aylar sonra serbest bırakılıyorlar. Bu da, mültecilerin haksız yere hapiste kalmaları anlamına geliyor.