Madrid’de binlerce kişi özelleştirmeyi protesto etti

Madrid’de binlerce kişi özelleştirmeyi protesto etti

İspanya’nın başkenti Madrid’de aralarında çok sayıda doktor ve hemşirenin olduğu binlerce kişi sokaklara çıkarak, sağlık sektöründeki kesintileri ve birçok hastane yönetiminin özelleştirilmesini protesto etti.

Polise göre sayıları en az 6 bin olan göstericiler, kent merkezinde yürüdü. Eylemciler “Sağlık satılmaz, savunulur”, “Sağlık ucuza elden çıkarılıyor”, “Sağlıkta kesinti yapmak suçtur” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, bu alandaki bütçe kesintilerine son verilmesini istedi.

Eylemciler muhafazakarların elinde olan Madrid bölgesel hükümetinden, kentteki 20 büyük hastaneden 6’sının yönetimi ile 270 bakım merkezinden 27’sini özelleştirme kararını geri çekmesini istedi.

Eylemciler Porta del Sol alanına ulaşırken, burada okunan bir manifestoda eylemciler sağlık sisteminin yıkılmasını kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Kasım ayından bu yana sendikacılar düzenli bir şekilde bütçe kesintilerini protesto ederek, kamu sağlığını tehlikeye attığını söylüyorlar.

Sağcı Mariano Rajoy hükümeti tarafından 2012 baharında açıklanan sağlık sistemi reformu ile yılda 7 Milyar Euro tasarruf yapılması öngörülüyor.

Resesyonda olan İspanya’da işsizlik oranları da yüzde 27’yi aşarak tarihi bir düzeye ulaştı. 16-24 yaş arası gençlerde işsizlik yüzde 57,22’ye çıkmış durumda.