Makedonya’dan sonra sıra Arnavutluk’ta mı?

Yunanistan’dan Makedonya üzerinden diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçmeye çalışan binlerce mültecinin sınırdaki bekleyişi devam ediyor.

Günlerdir çatışmalara sahne olan sınırdaki birliklerin sayısı ise arttırılırken, mültecilerin Arnavutluk alternatifini değerlendireceği tahmin ediliyor.

İki ülke sınırındaki İdomeni’de sayıları 9 bini bulan mültecilerin dramı devam ederken, Makedonya sınırdaki asker ve polis sayısını arttıracağını duyurdu. Ordu sözcüsü Toni Janevski, sınır polisine destek amacıyla 700 kadar asker ve polisin gönderileceğini söyledi.

Ordu sözcüsü, hafta sonunda sınırda yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgedeki güvenlik güçlerinin sayısının arttırıldığını da kaydetti.

Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ise, kadın ve çocuklar dahil mültecilere yapılan göz yaşartıcı bombalı müdahaleyi savundu. Poposki, hafta sonundaki olaylara sınırı ‘şiddet kullanarak geçmeye çalışan’ yüzlerce erkek mültecinin yol açtığını da iddia etti.

Öte yandan, Makedonya’nın Yunanistan sınırındaki sıkı önlemleri nedeniyle insan kaçakçılarının yeni geçiş yolları aradığı öğrenildi. Mültecilerin Yunanistan’dan Arnavutluk’a, oradan da Karadağ ve Bosna-Hersek üzerinden AB üyesi Hırvatistan’a geçirildiği bildiriliyor.

Hırvatistan hükümeti ise, mültecilerin bu yoldan ülkeye akın etmesi halinde sınıra askeri birlikler yerleştirecek.

AB ile Türkiye arasında 7 Mart’ta yapılacak mülteci zirvesinin ne getireceği de merakla bekleniyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in başını çektiği Türkiye’yle işbirliği yanlılarının sayısı az iken, Türk hükümetinin insan kaçakçılarının faaliyetlerini engellemedeki iki yüzlü tutumu da gözlerden kaçmıyor.