Maliki: Türkiye’nin Musul’u Irak’tan koparmasına izin vermeyeceğiz

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri El Maliki, Türkiye'nin Irak'ın içinde bulunduğu kaos durumundan faydalanıp Musul'u Irak'tan koparmak istediğini belirterek, Türkiye'nin bu hayallerinin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Nuri El Maliki, Türkiye'nin Irak'ın içinde bulunduğu kaos durumundan faydalanıp Musul'u Irak'tan koparmak istediğini belirterek, Türkiye'nin bu hayallerinin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Nuri El Maliki, dün Irak'lı aşiret liderleriyle bir araya geldi. DAİŞ ile mücadelede aşiretlerin rolünün ele alındığı toplantıda Maliki'nin Türk devletinin Musul'un Başika bölgesindeki askeri hareketliliğin de gündeme geldiği kaydedildi. 

Maliki'nin, ‘’Türkiye'nin Irak'ın içinde bulunduğu kaos durumundan faydalanmak istediği ve Musul'u Irak'tan koparmaya çalıştığını’’ ifade ettiği belirtildi. Açıklamanın devamında Irak'ın Türkiye'nin bölgeye gelişine yönelik tutumunun net olduğu ve Türkiye'nin bu hayallerini gerçekleştirmeye fırsat vermeyeceklerini belirttikleri aktarıldı.

Türk devleti Musul'un Başika bölgesine 4 Aralık günü askeri sevkiyat yapmıştı. Türk devletinin bölgeye yapmış olduğu bu askeri sevkiyata Irak merkezi hükümeti tepki göstermiş Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etmişti. Yanı sıra Türkiye'yi proteste etmek için Irak genelinde ve Kürdistan bölgesinde halk, Türk devletinin bölgeye asker göndermesini protesto etmek için sokaklara çıkmıştı.

Dün Türkiye başbakanı Ahmet Davutoğlu Irak'tan gelişen tüm tepkilere karşılık olarak “Musul'daki Türk kampından bir grup askerin çekilmesi askeri gereklilik çerçevesinde yapılmıştır. Birliğimiz orada olmaya devam edecek” demişti.