Mandela için tarihi törenden geriye kalanlar

Mandela için tarihi törenden geriye kalanlar

Güney Afrika lideri Nelson Mandela için Salı günü Soweto'daki büyük stadyumda yapılan tarihi ve küresel tören sırasında, insanlar şarkı söylediler dans ettiler.  ABD Başkanı Barack Obama, kendisi ve eşinin de Mandela'nın yürüttüğü mücadelenin faydacıları olduğunu kabul etti ve onun için "Bir ulusu adalete götüren tarihin bir devi" dedi.

Mandela'nın 2010'da Dünya Kupası final maçı öncesi son kez kamuoyu önüne çıktığı Soweto'daki stadyumu onbinlerce kişinin yanısıra dünyanın her tarafından gelen liderleri ağırladı. Daha sabah saat 05.00'ten itibaren henüz kapalı olan stadyum önünde danslar ve şarkılar başlamıştı. Bazı insanlar, yağmura rağmen gece saatlerinden itibaren beklemeye başlamıştı.

Tribünlere giriş başladığında Mandela'nın dul eşi Graça Machel, eski eşi Winnie Mandela ve tüm aile bireyleri yerlerini aldı. 50 yıl yan yana mücadele ettiği yol arkadaşları da onu yalnız bırakmadı.

Apartheid rejiminin son başkanı ve Nelson Mandela ile birlikte bu rejimi sonlandıran 1993 Nobel Barış Ödüllü Frederik de Klerk, "bravo"lar arasında stadyuma geldi. Bu stadyumda hayali kurulan Güney Afrika tablosu oluştu.

Saat 11.00'de resmi tören başladığında 100 dolayındaki yabancı delegasyon tek tek isimleri ile tanıtıldı.  Ardından konuşmalar geldi. Beş saat boyunca bu konuşmalar sürdü. Ancak bir çok gazeteye göre yöneticiler konuşma sanatını daha iyi kullansalar da, Mandela'nın karmaşık kişiliği karşısında başarısız oluyor ve hedefe dokunamıyorlar. Bu konuşmalar yapılırken stadyumda Mandela'nın aydın gülüşlü dev fotoğraflarında ironik bir ifade vardı. Fransız Le Monde gazetesi bu durumu "Kahraman sanki alaycı bir şekilde şahsiyetlerin kendi övgülerinde düştüğü kafese bakar gibi" şeklinde yorumladı.    

OBAMA: MİCHELLE VE BEN BU MÜCADELEDEN YARARLANDIK

ABD Başkanı Barack Obama sahneye geldiğinde, "Herhangi bir insanı övmek zordur ama daha da zoru bir ulusu adalete doğru götüren tarihin bir devi için daha zordur" dedi. Obama, "Madiba örneği bana daha iyi bir adam olma arzusu veriyor. Bizdeki en iyiye hitap ediyor" diye ekledi.

ABD'nin kurucu babaları ve yurttaş hakları savunucuları ile de kıyaslama yapan Obama, "Michelle (eşi) ve ben bu mücadeleden yararlananlarız" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon, "Güney Afrika bir kahramanı, bir babayı kaybetti. Dünya bir dostu, bir akıl hocasını kaybetti" derken şunları ekledi: "Mandela bu dünyanın en büyük eğitmenlerinden biriydi. Özgürlük ve adalet için her şeyi vermeye hazırdı. Büyüklük örneği gösterdi. Bu bize bıraktığı gerçek bir hediyedir."

CENAZE PAZAR GÜNÜ QUNU'DA DEFNEDİLECEK

Daha sonra Güney Afrikalı ve yabancı şahsiyetlerin konuşmaları sürdü. Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiliz Başbakan David Cameron, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee de katılımcılar arasındaydı.  Uluslararası delegasyonun konuşmaları Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nunki ile tamamlandı. Castro, Mandela için "devrimci" dedi. Tören ABD ve Küba ilişkilerin de bir ilke sahne oldu. Barack Obama ve Raul Castro el sıkıştı. Kimilerine göre bu da bir "devrim"di. Çoğu gözlemci için ABD başkanının açılım sinyaliydi.

Mandela'nın cenazesi 11 Aralık Çarşamba günü Pretoria'da hükümet ve devlet başkanlığı binası olan Union Buildings'e getirildi. Cenaze burada üç gün boyunca sergilenecek. Ardından başkent Johannesbourg'un 700 km güneyinde çocukluğunu geçirdiği Qunu köyünde Pazar günü toprağa verilecek.