Mandela son yolculuğuna uğurlanıyor

Mandela son yolculuğuna uğurlanıyor

Güney Afrika'nın ilk siyasi cumhurbaşkanı Nelson Mandela, 5 Aralık günü hayata veda ettikten sonra bugün son yolculuğuna çıkarılıyor. Mandela'nın cenazesi ocukluğunu geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek. Mandela'nın yol arkadaşı ve Nobel Barış Ödüllü başpiskopos Desmond Tutu, davet edilmediği için törene katılamıyor.

Irkçı Apartheid rejimini sona erdiren ve 20 yıl cezaevinde yattıktan sonra Güney Afrika'nın ilk siyasi Cumhurbaşkanı olan Nelson Mandela, 5 Aralık günü 95 yaşında hayata veda etti.  Mandela için 7 Aralık günü Soweto'da tüm dünyadan liderlerin katıldığı tarihi bir tören yapıldı.

Pretoria'daki hükümet binasında üç gün boyunca sergilenen Mandela'nın naaşı önünde 100 bin kişi eğilerek veda dileklerinde bulundu.

NAAŞI KUNU'YA GÖTÜRÜLDÜ

Mandela'nın naaşı son yolculuğuna uğurlanmak üzere bugün Doğu Kap'taki çocukluk köyü Kunu'ya götürüldü.   Siyah bir kamyonet içerisinde Pretoria yakınındaki Waterkloof hava üssüne götürülen cenaze, burada askeri bir uçakla 700 km güneydeki Kunu'ya gönderildi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, "Huzur içinde git 'Tata', sen görevini tamamladın" dedi. Tata, xhosa dilinde 'baba' anlamına geliyor.

Yaklaşık 5 bin kişilik bir resmi törenin ardından, Pazar günü sadece ailesi ve sınırlı sayıda şahsiyetin katılımı ile de defin işleminin yapılacağı belirtiliyor.

DESMOND TUTU DAVET EDİLMEDİ

Güney Afrika hükümetine eleştirileri ile de sık sık gündeme gelen Mandela'nın yol arkadaşı ve aynı zamanda Kürt dostu Desmond Tutu, defin törenine davet edilmedi.  Eski Cap Anglikan Kilisesi başpiskoposu Tutu, davetiye ve akreditasyon almadığı için törene katılmak için planladığı seyahatini iptal etti.

"Sevdiği ve candan bağlı olduğu" Mandela'ya son kez veda etmek istediğini söyleyen Tutu, "Kendisine yönelik sadece ailesel bir tören olduğu dayatmasının Tata'ya saygıda kusur" olduğunu söyledi.

Güney Afrika Başkanlığı daha önce yaptığı açıklamada Tutu'nun isminin davetliler arasında olduğunu savunmuştu.

82 yaşındaki Desmond Tutu, sık sık Jacob Zuma hükümetinin "yolsuzluk skandalları" ve "eşitsizlikleri azaltmadaki başarısızlığı" nedeniyle eleştiriyor.  2013 yılı içerisinde yaptığı bir açıklamada iktidardaki 1994'ten beri iktidarda olan Apartheid'le mücadele partisi Afrika Ulusal Kongresi 'ne (ANC) artık oy vermeyeceğini söylemişti.