Meksika Suriye’den sonra en ölümcül ülke

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS), Meksika’nın 2016 yılında Suriye’den sonra dünyanın en ölümcül ülkesi olduğunu açıkladı.

Londra’da bir açıklama yapan IISS uzmanı Antonio Sampaio, Meksika’da 2016 yılı içerisinde 23 bin kişinin kasıtlı cinayetlere kurban gittiğini belirtti.  İç savaşın vurduğu Suriye’deki kasıtlı cinayetler ise 60 bin olarak kayda geçti.

Sampaio, “Kriminal şiddetin, silahlı bir çatışma ile aynı düzeylere ulaşması çok nadir bir olaydır. Orta Amerika’nın kuzey üçgeninde ve özellikle de Meksika’da yaşananlar işte budur” dedi.  Orta Amerika’nın kuzey üçgeni olarak ifade edilen Honduras, Guatemala ve Salvador’da 16 bin cinayet yaşandı.

Bu sözkonusu  üç ülkede cinayet oranlarında bir düşüş yaşansa da, Meksika’da bunun aksine 2015 ile 2016 yılları arasında cinayetlerde yüzde 11’lik bir artış gerçekleşti.

IISS’ye göre bu şiddet olayları Aralık 2016’da Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon’un uyuşturucuya savaş açma kararıyla bağlantılı.  Sampaio, “Bundan doğan çatışma Meksika’ya sefalet getirdi. 105 bin kişi Aralık 2016 ile Kasım 2016 arasında kasıtlı cinayetlerde hayatını kaybetti” diye belirtti.

2015 ile 2016 arasındaki şiddetin artışında özellikle karteller arasındaki silahlanma yarışının  rol oynadığı ifade ediliyor.