Mélenchon: Hollande’ın katılacağı ‘sol partiler ön seçimine’ katılmam

Fransa’da 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sol partilerin ortak aday belirlemek amacıyla ön seçim önerisi tartışılıyor.

Fransa’da 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sol partilerin ortak aday belirlemek amacıyla ön seçim önerisi tartışılıyor. 2012’de yüzde 11 oy oranıyla radikal solu temsil eden Jean-Luc Melenchon, Sosyalist Partili (PS) cumhurbaşkanı François Hollande’ın olacağı bir ön seçimi kabul etmeyeceklerini duyurdu.

François Hollande’ın 4 yıllık politikalarına karşı en sert muhalefetiyle bilinen Sol Parti (Parti de Gauche) Sözcüsü Jean-Luc Mélenchon, sol partiler ve ekolojistlerin ortak ön seçim önerisine şartlı yaklaştığını söyledi.

Mélenchon, çalışanları ve dar gelirlileri arka plana atan politikaları nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Hollande’ın sol partilerin ön seçimine katılmasını kabul etmeyeceğini ilan etti. Mélenchon, ön seçime katılmasına ilişkin olarak, “Ben bu seçimde olmayacağım. Çünkü bir ön seçime katıldığınız zaman sonucunu da kabul edeceksiniz demektir. Eğer Hollande gelirse, benim katılmamın hiçbir anlamı olmaz, zira 2012’den bu yana ona karşı mücadele veriyorum” diye konuştu.

Sol partilerin 2017 seçimleri için ortak ön seçim düzenlemesi talebi ekonomist Thomas Piketty ile Yeşiller Ekoloji Milletvekili Daniel-Cohn Bendit öncülüğündeki 40 kadar siyasetçi ve akademisyenden gelmişti. 2017’de solun ortak bir çıkış yapmasından yana olan çağrıya Sosyalist Parti’den gelecek yanıt bekleniyor.

Daha önce bir açıklama yapan Maliye Bakanı Michel Sapin, Hollande’ın tekrar aday olmak istemesi durumunda PS içinde dahi ön seçim olmayacağını söylemişti.

Ancak anketler Hollande’ın tekrar aday olması durumunda ilk turda eleneceğini gösteriyor. Seçimlerde ırkçı lider Marine Le Pen ile sağ parti Cumhuriyetçiler (LR)’nin olası adayının ikinci tura kalacağı tahmin ediliyor.